x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se confruntă cu un exod al creierelor. Mii de oameni fug în străinătate

Rusia se confruntă cu un exod al creierelor. Mii de oameni fug în străinătate

13 Mar 2022   •   10:40
Rusia se confruntă cu un exod al creierelor. Mii de oameni fug în străinătate

Peste 25.000 de ruși au sosit în Georgia de la invazia Rusiei în Ucraina. Rușii s-au luptat să găsească locuințe la prețuri accesibile în orașele mari, și mulți dintre ei pot fi văzuți rătăcind prin capitala Tbilisi, cu valizele și, adesea, chiar și cu animalele de companie, relatează BBC.

Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, așa că aceștia se îndreaptă spre țări în care zborurile sunt încă permise și unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.

Potrivit unei estimări a unui economist rus, până la 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.

Și cetățenii din Belarus se mișcă, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse guvernului lui Alexander Lukașenko pentru că a colaborat cu Vladimir Putin.

Acest lucru a dus la creșterea prețurilor la zboruri și la creșteri pe piața imobiliară în principalele orașe gazdă, precum Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.

"Un zbor dus-întors spre Istanbul ne-a costat pe mine și pe soțul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat", a declarat Anya, care nu a dorit să își dea numele de familie.

Pentru ea, momentul deciziei a venit odată cu o nouă lege privind "trădarea de stat" care a intrat în vigoare în Rusia. Oricine își exprimă sprijinul pentru Ucraina ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare, iar Anya a crezut că ar putea fi o țintă.

"Frica de granițele închise, de represiunea politică și de serviciul militar forțat este în ADN-ul nostru. Îmi amintesc că bunica mea îmi spunea povești despre starea de frică în care au trăit pe vremea lui Stalin, iar acum o trăim și noi", a spus ea.

Mulți dintre noii emigranți sunt profesioniști din industria tehnologică, care pot lucra de la distanță. Un dezvoltator de jocuri video întâlnit la o cafenea din Tbilisispune că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu erau de acord cu politica rusă și că orice protest va fi reprimat violent.

"Singurul mod în care putem protesta este să părăsim țara, să ne luăm cu noi competențele și banii. Aproape toți cei din cercul nostru au luat o decizie similară", a spus Igor (nume fictiv). El intenționează să părăsească capitala georgiană, deoarece nu se simte binevenit aici.

Au existat numeroase rapoarte despre gazde Airbnb care au refuzat să își închirieze proprietățile unor cetățeni ruși și bieloruși.

"Ei cred că fugim din Rusia pentru că Apple Pay nu mai funcționează acolo", s-a plâns Igor. "Nu fugim pentru confort, am pierdut totul acolo, practic suntem refugiați. Geopolitica lui Putin ne-a distrus viețile".

De la începutul războiului, la Tbilisi au avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri de susținere a Ucrainei. Un sondaj recent a arătat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca fiind propriul lor război cu Rusia.

Dar mulți georgieni sunt neliniștiți de acest aflux dramatic de ruși, deoarece au trecut mai puțin de 14 ani de când liderul rus a invadat Georgia.

Unii se tem că președintele Putin ar putea pretinde că cetățenii ruși din străinătate au nevoie de protecție, deoarece aceasta a fost scuza sa pentru a justifica trimiterea de trupe în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud în 2008. Până în prezent, 20% din teritoriul georgian rămâne sub ocupație rusă.

Cu toate acestea, antreprenorul în domeniul tehnologiei Lev Kalașnikov crede că Georgia va beneficia de ceea ce el afirmă că este cel mai mare exod de creiere din istoria modernă a Rusiei. El a deschis un grup pentru expatriați pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Erau 50 de persoane în fața mea și 50 de persoane în spatele meu. Ei au devenit primii mei abonați, iar acum avem aproape 4.000 de membri."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: exod rusi