x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se pregăteşte de cel mai mare exerciţiu militar din ultimii ani, Zapad 17. SUA reacţionează

Rusia se pregăteşte de cel mai mare exerciţiu militar din ultimii ani, Zapad 17. SUA reacţionează

24 Aug 2017   •   11:30
Rusia se pregăteşte de cel mai mare exerciţiu militar din ultimii ani, Zapad 17. SUA reacţionează
Sursa foto: pixabay.com

Rusia se pregăteşte pentru ceea ce poate fi cel mai mare exerciţiu militar de la războiul rece încoace, o manifestare de putere care va fi urmărită cu atenţie de NATO, relatează The Guardian. Exerciţiul, denumit Zapad 17, va avea loc la mijlocul lunii septembrie în Belarus, Kaliningrad şi Rusia.

Oficialii din vest şi analiştii estimează un personal militar de peste 100,000 de persoane şi suport logistic, în cadrul exerciţiului. Exerciţiul, care va avea loc între 14 şi 20 septembrie, vine pe fondul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi SUA. Congresul Statelor Unite ale Americii a impus recent o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, ca răspuns la acuzaţiile de interferenţă în alegerile din 2016 din SUA.

Moscova a declarat că Zapad 17 este un exerciţiu normal, ţinut la fiecare patru ani, plănuit de mult timp şi că acesta nu este o reacţie la ultimele sancţiuni primite. Sediul NATO din Bruxelles a afirmat, de asemenea, că nu plănuieşte să răspundă prin trimiterea mai multor trupe la graniţa cu Rusia.

“NATO va monitoriza de aproape exerciţiul Zapad 17, dar nu plănuim un exerciţiu mai mare în timpul Zapad 17. Exerciţiile noastre sunt plănuite cu mult timp înainte şi nu sunt legate de exerciţiul rusesc”, a spus un oficial NATO.

În schimb, vice-preşedintele SUA, Mike Pence, a discutat despre exerciţiul Zapad 17 în timpul unei vizite în Estonia, în iulie, şi a ridicat posibilitatea de a trimite în ţară sistemul de rachete de apărare Patriot al Americii. Este posibil ca Statele Unite ale Americii să trimită mai multe trupe în estul Europei în timpul exerciţiului şi să întârzie rotaţia planificată a celorlalţi.

“Toţi cei care locuiesc aproape de districtul militar de vest sunt puţin îngrijoraţi, pentru că au auzit de mărimea exerciţiului”, a spus comandantul armatei americane în Europa, Generalul Ben Hodges.

Forţele armate ale Rusiei s-au modernizat rapid în ultimul deceniu, iar Zapad 17 le oferă şansa de a se antrena în masă.

 

×
Subiecte în articol: Rusia exercitiu militar belarus zapad 17 nato