La inceputul anului viitor, Rusia va trimite un nou ambasador in Republica Moldova. Potrivit cotidianului Kommersant, Farit Muhametsin, actualul reprezentant al Moscovei la Chisinau va fi inlocuit de Oleg Vasnetsov, care in ultimi opt ani a lucrat in aparatul central al Ministerului rus de externe. Desi, planificata, schimbarea survine pe fondul unei inrautatiri fara precedent a relatiilor dintre cele doua tari si in pespectiva iesirii Moldovei din CSI.
In varsta de 64 de ani, Oleg Vasnetsov a ocupat, in cadrul MAE rus, diferite functii inclusiv in strainatate, in Bulgaria sau Franta. Cu alte cuvinte, viitorul ambasador este tipul de aparatcik perfect, concluzioneaza cotidianul rus, subliniind ca rocada survine in contextul unei raciri fara precedent a relatiilor dintre Moscova si Chisinau.
Kommersant aminteste, printre altele, ca, in mai anul curent, guvernul Moldovei, care se considera pro-occidental, a decis expulzarea a cinci functionari ai ambasadei Rusiei, in frunte cu atasatul militar. Cateva luni mai tarziu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin era declarat persona non grata in Moldova.
In replica, Rogozin a declarat in spatele acestei hotarari se afla oligarhul moldovean Vladimir Plohotviuk, liderul Partidului democrat si, practic, omul care conduce tara, sustine publicatia citata. Prin urmare, nimeni nu s-a mirat cand, la inceputul lunii decembrie, s-a aflat ca numele lui Plahotniuk figureaza intr-un dosar penal privind "pregatirea unui asasinat imptriva omului de afaceri moldovean Renat Usatii. In aceste conditii, un tribunal din Moscova a emis ordin de arestare a liderului democratilor moldoveni.
Pe acest fundal, este foarte posibil ca relatiile dintre Moscova si Chisinau sa se deterioreze si mai mult. Intr-un recent interviu, presedintele Moldovei, Igor Dodon, vorbea despre planul democratilor de a obtine iesirea tarii din CSI. "Am auzit ca se fac unele demersuri in acest sens", a spus Dodon.
Informatie confirmata, de altfel, de sursele Kommersant din interiorul Partidului democrat din Moldova. "Poate fi un semnal pozitiv adresa partenerilor nostri externi - SUA si UE. Pentru lansarea procedurii de iesire din CSI este nevoie doar de o hotarare a parlamentului, adoptata cu majoritate simpla. Partidul democrat dispune de o astfel de majoritate", au precizat sursele cotidianului rus.