x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia trimite mercenari din grupul Wagner în regiunea Donbas

Rusia trimite mercenari din grupul Wagner în regiunea Donbas

29 Mar 2022   •   09:11
Rusia trimite mercenari din grupul Wagner în regiunea Donbas

Rusia trimite mercenari din grupul Wagner în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. Circa 1.000 de luptători vor fi desfășurați în zonă, scrie AFP.

"Gruparea militară privată rusă a grupului Wagner se află în estul Ucrainei. Ar urma să desfăşoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv responsabili ai organizaţiei, pentru a realiza operaţiuni de luptă. Din cauza pierderilor grele şi a unei invazii în mare parte blocate, Rusia a fost cel mai probabil forţată să îşi desfăşoare personalul Wagner în Ucraina, în detrimentul operaţiunilor din Africa şi Siria", a spus Ministerul britanic al Apărării, pe Twitter.

Este cea mai mare companie militară privată din lume, numită și armata lui Vladimir Putin. A acționat în Mali, Libia și Siria.

Ideea creării acesteia a apărut după războiul Rusiei în Afganistan care a cauzat pierderi mari forțelor sovietice. Comandantul grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”. Alexander Kuzentsov ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a grupării, sub indicativul „Ratibor”. Colonelul în retragere Andrei Roshev este director executiv. El conduce mercenarii din Siria care sprijină regimului lui Bashar al-Assad. Are numele de cod „Siedoy”. Gruparea ar fi finanțată de Yevgeny Prigozhin, un oligarh din Sankt Petersburg. 

Totodată, Rusia ar fi alcătuit liste cu 40.000 de mercenari sirieni pentru a-i trimite în Ucraina, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

De cealaltă parte, un oficial occidental a declarat, săptămâna trecută, că cele mai bine antrenate forțe ucrainene se află în Donbas.

 

 




 

×
Subiecte în articol: gruparea wagner