Diferendul privind navele militare Mistral a intrat in faza negocierilor pentru stabilirea despagubirilor.Ziarul Komersant din 15 mai informeaza ca partea franceza ar returna Rusiei platile facute in avans-785 milioane euro- pentru navele Vladivostok si Sevastopol . Francezii cer insa un acord scris din partea Rusiei pentru a le vinde unui tert, conditie respinsa insa de Kremlin. Ziarul citeaza in acest sens opinia lui Dmitri Rogozin, vicepremierul care raspunde de industria militara, nemultumit de oferta reparatorie.
Rusia reclama un prejudiciu de 1,163 miliarde euro care include si costurile cu formarea echipajului pentru prima nava(400 marinari si ofiteri) si infrastructura pentru elicoptere din baza floteri ruse din Vladivostok.
Contractul de 1,2 miliarde euro a fost semnat in 2011 in timpul mandatului presedintelui Sarkozy, dupa 3 ani de negocieri.Livrarea a fost blocata prin decizia presedintelui Hollande ca urmare a presiunilor din partea SUA si a aliatilor din NATO, in urma crizei din Ucraina.
Francezii vor sa invoce clauza de forta majora pentru rezilierea contractului, cu sanse putine insa de acceptare din partea Rusiei. Clauza ar putea fi activata pana la 25 mai, potrivit ziarului Komersant.
Navele se afla in santierele din Saint Nazaire si pentru intretinere se cheltuiesc 5 milioane de euro lunar.
Mistral este considerata cea mai performanta nava militara multirol din lume. Poate transpota elicoptere, tancuri, salupe de debarcare, putand fi utilizat ca nava de stat major sau spital.
Prima nava, numita Vladivostok, a fost gata de livrare in toamna anului trecut. Ea a executat probe pe mare cu echipaj al marinei militare a Rusiei. Militarii rusi au fost debarcati in noiembrie 2014 dupa ce Franta a refuzat sa precizeze un termen de livrare.