x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să înființeze un tribunal internațional pentru judecarea luptătorilor ucraineni

Rusia vrea să înființeze un tribunal internațional pentru judecarea luptătorilor ucraineni

25 Iul 2022   •   17:50
Rusia vrea să înființeze un tribunal internațional pentru judecarea luptătorilor ucraineni

Rusia vrea să înființeze un tribunal internațional pentru judecarea luptătorilor ucraineni despre care susține că au comis crime împotriva umanității, scrie Reuters.

Autoritățile ruse vor să trimită în fața instanței peste 200 de cetățeni ucraineni. 

Această instanță s-ar afla sub conducerea unei organizații internaționale ale cărei baze au fost puse și de Federația Rusă, potrivit șefului Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin.
"Ar fi mult mai potrivit să rezolvăm această problemă cu partenerii Rusiei din organizaţii internaţionale precum CSI (Comunitatea Statelor Independente), OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă) sau BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud)", a explicat acesta.

Totodată, Bolivia, Iran şi Siria şi-au exprimat interesul de a participa la acest tribunal.
"Crearea tribunalului şi a statutului său s-ar putea realiza printr-un acord între Rusia, ţările membre ale acestor organizaţii şi republicile populare Doneţk şi Lugansk", a indicat Bastrîkin.

Comitetul rus de anchetă este un organism judiciar creat în ianuarie 2011, se subordonează direct preşedintelui rus și a deschis până acum circa 1.300 de dosare penale unor luptători ucraineni, dar și conducerii politice, unor asociații naționaliste radicale și formațiuni armate pe care le acuză de crime împotriva populaţiei civile din Donbas.
"În cadrul investigaţiilor preliminare s-a stabilit că peste 220 de persoane, inclusiv membri ai comandamentului Forţelor armate ale Ucrainei, au participat la crime împotriva păcii şi securităţii omenirii, crime care nu se prescriu", a spus oficialul rus.
Potrivit acestuia, au fost aduse acuzaţii împotriva a 92 de comandanţi militari şi a subordonaţilor acestora, iar alte 96 de persoane, printre care 51 de comandanţi ai unităţilor Forţelor armate ale Ucrainei, sunt căutate.

Bastrîkin a mai spus că se desfășoară investigaţii asupra unor mercenari britanici, americani, canadieni, olandezi şi georgieni. Aceştia sunt acuzaţi că au luptat de partea Ucrainei. Doi britanici şi un marocan au fost deja condamnaţi la moarte de separatiştii proruşi din Doneţk. Procedura de apel este în curs.
Au fost deschise și 8 dosare penale pentru atacuri asupra ambasadelor ruse sau a altor reprezentanţe din Olanda, Irlanda, Lituania, Republica Cehă, Polonia, România şi Franţa,.
El a exclus posibilitatea ca cei acuzaţi de crime împotriva populaţiei civile din Donbas să poată fi aduşi în faţa unei instanţe internaţionale sub egida ONU "din cauza poziţiei adoptate de Occidentul colectiv".

De cealaltă parte, SUA și 40 de țări au stabilit în această lună să coordoneze investigaţiile privind presupuse crime de război comise de Rusia în Ucraina. Kievul spune că zeci de mii de civili au murit. Moscova neagă. Dar sunt și rapoarte privitoare la maltratarea prizonierilor ruşi de către ucraineni.
 

×
Subiecte în articol: Rusia tribunal ucraina