x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii au blocat Marea Neagră

Rușii au blocat Marea Neagră

02 Aug 2019   •   15:01
Rușii au blocat Marea Neagră

Federaţia Rusă a închis pentru aproape o lună peste un sfert din Marea Neagră, o zonă pe unde trec rutele internaţionale de transport maritim spre Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România, a anunțat, ieri, publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli”, citând „Portalul militar ucrainean”.

Din 24 iulie, Rusia a blocat accesul în cinci zone din Marea Neagră, cu o suprafaţă totală de 118.570 kilometri pătraţi, care reprezintă mai mult de un sfert din suprafaţa totală a mării. Interdicţia de acces în zona amintită este valabilă până în data de 19 august, conform surselor citate, fiind motivată de către Rusia prin „desfăşurarea de exerciţii de pregătire militară” şi „pericol de navigare”. Anterior, chiar înainte de începerea exerciţiului „Sea Breeze-2019” (1-12 iulie), Federaţia Rusă a blocat o suprafaţă de 8.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră. „Practic, zonele respective corespund rutelor de transport maritim internaţional obişnuite şi recomandate către Bulgaria, Georgia, România şi Ucraina, legătura maritimă cu aceste ţări fiind aproape blocată (…) Astfel de acţiuni ar trebui considerate un alt act de agresiune hibridă pe mare nu numai împotriva Ucrainei, ci şi a altor ţări din regiunea Mării Negre”, scrie „Portalul militar ucrainean”. Totodată, experţii ucraineni atrag atenţia că Rusia nu are atât de multe forţe terestre şi nave de suprafaţă în această regiune, încât să fie necesară blocarea unei zone atât de întinse pentru antrenamente în Marea Neagră.

Moscova nu dispune de un număr suficient de nave în regiune pentru controlul şi blocarea zonelor respective în vederea asigurării securităţii navigaţiei.

×