x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii expulzează un diplomat al ambasadei Ungariei la Moscova

Rușii expulzează un diplomat al ambasadei Ungariei la Moscova

04 Apr 2018   •   15:41
Rușii expulzează un diplomat al ambasadei Ungariei la Moscova

Rusia a anunţat miercuri expulzarea unui diplomat ungar ca răspuns la o acţiune similară a Budapestei decisă după otrăvirea în Regatul Unit a fostului spion rus Serghei Skripal, relatează AFP. 

'Ca răspuns la acţiunile inamicale şi fără fundament ale Ungariei, partea rusă declară persona non grata un angajat al ambasadei ungare', a anunţat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, după ce l-a convocat la sediul său pe ambasadorul Ungariei la Moscova. 

Budapesta a decis la 26 martie expulzarea unui diplomat al misiunii ruse. 

Aceste tensiuni survin cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Ungaria, care vor avea loc duminică şi la care partidul premierului conservator Viktor Orban este dat ca favorit. Prim-ministrul ungar întreţine relaţii bune cu Vladimir Putin şi a pledat pentru ridicarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei. 

Moscova a ordonat deja expulzarea la sfârşitul lunii martie a peste 50 de diplomaţi din peste 20 de ţări şi a declarat că îşi rezervă dreptul la un răspuns în raport cu Ungaria, care, la fel ca Belgia, Georgia şi Muntenegru, a decis 'în ultimul moment' să se alăture seriei de expulzări stabilite de ţările occidentale. 

Autorităţile ruse au anunţat deja în cursul zilei de miercuri că au informat Belgia în legătură cu decizia lor de a expulza un diplomat belgian. 

La 14 martie, Marea Britanie, care atribuie Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe teritoriul britanic, a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi. 

Cu poziţia Marii Britanii s-au solidarizat numeroase alte ţări occidentale, precum şi Ucraina, Republica Moldova şi NATO. În total, peste 150 de reprezentanţi ai ambasadelor ruse au fost vizaţi de aceste expulzări coordonate. 

Rusia dezminte orice implicare în cazul otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Serghei Skripal şi a fiicei acestuia şi îşi declină responsabilitatea în 'războiul diplomatic' ce a urmat. AGERPRES

×