x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusii isi avertizeaza betivii: Scumpim votca!

Rusii isi avertizeaza betivii: Scumpim votca!

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Aug 2008   •   00:00
Rusii isi avertizeaza betivii: Scumpim votca!

12:16 • Rusii au baut 716 milioane de litri de alcool in primele sase luni ale anului, potrivit datelor Asociatiei nationale a producatorilor de alcool. Consumul ar putea sa scada din cauza cresterii accizelor scrie cotidianul Rossiiskaia Gazeta.

Ruşii au băut 716 milioane de litri de alcool în primele şase luni ale anului, potrivit datelor Asociaţiei naţionale a producătorilor de alcool. Consumul ar putea să scadă din cauza creşterii accizelor scrie cotidianul Rossiiskaia Gazeta.

 

 

MĂSURĂ. Nu este vorba despre alcool pur, ci despre diverse tipuri de băuturi alcoolice, care au caracteristică esenţială: sînt tari. Situaţia ar putea să se schimbe la anul, cînd va deveni mult mai avantajos consumul de băuturi alcoolice slab alcoolizate. Deocamdată, în primăvară şi vară, consumul de votcă şi de băuturi spirtoase nu a scăzut decît cu 1,7% comparativ cu anul trecut, cu toate că populaţia din alte ţări preferă vinul şi berea în timpul verii.  Din 1 ianuarie 2009, însă, accizele vor fi considerabil mai ridicate pentru băuturi alcoolice, mai ales pentru votcă, iar partea statului -accizele- are o pondere importantă în preţul de consum al unei sticle, motiv pentru care plăcerea de a bea va costa mai mult. O sticlă de 500 ml de votcă "legală" din cea mai ieftină va costa în jur de 93 de ruble la anul, de la 85 de ruble (2,54/2,32 euro) în prezent, spune Vadim Drobiz, directorul Centrului de studiu al pieţelor federale şi regionale de alcool. Întrucît accizele cresc în etape, o dată la trei ani, în 2010, preţul unei sticle de votcă va depăşi deja 100 de ruble, iar în 2009, mai mult de 109 ruble.  O parte dintre producătorii de alcool au luptat vehement împotriva amendamentelor la Codul Fiscal care au dus la urcarea accizelor. Aceştia au afirmat că unii dintre producătorii de alcool îşi vor opri viramentele făcute bugetului şi vor trece, pur şi simplu, în umbră.

 

LA NEGRU. Producătorii de votcă au propus o micşorare a accizelor. Pentru producători, cîştigul adus de o sticlă de votcă ieftină nu depăşeşte 3%, iar iar aceştia nu îl pot micşora şi mai mult ca să evite să îşi piardă clienţii. Comercianţii au mult mai mult spaţiu de manevră. Astfel, 40% din preţul unei sticle de jumătate de litru de votcă revine comercianţilor cu ridicata şi cu amănuntul. Aceştia nu îşi vor diminua marjele cît timp nu sînt obligaţi de o lege a principiilor fundamentale a reglementării publice a activităţii comerciale. Legea nu este decît în stadiu de proiect momentan. O sticlă de votcă "ilegală" de marcă, mai ieftină cu 30 de ruble decît una de votcă ieftină  Votca "ilegală", pe de altă parte, provine din aceleaşi rezervoare ca şi votca legală, din aceleaşi fabrici de votcă şi de băuturi spirtoase, dar este scoasă de acolo în afara orarului obişnuit şi reprezintă aproape o treime din volumul total de votcă de pe piaţă. Singura diferenţă este că pentru votca ilegală nu se plătesc accize şi impozite, motiv pentru care se dovedeşte foarte avantajoasă pentru toţi jucătorii de pe piaţă, pentru că producătorii au cîştiguri mai mari, iar cumpărătorii plătesc mai puţin. Singurii care au de pierdut sunt bugetarii, pentru că bugetul nu primeşte nimic. Preţul actual al unei sticle de votcă ilegală de marcă este de 55 de ruble.  Cu doi ani în urmă, ministerul finanţelor încercase să creeze obstacole în calea alcoolului ilegal şi contrafăcut. Sistemul de informaţii automatizat unic al statului fusese introdus, pentru a contabiliza fiecare picătură de alcool produs în ţară. Calculatoarele fabricilor de băuturi spirtoase urmau să comunice unui calculator central cît etanol a fost produs şi cui a fost vîndut. "Sistemul seamănă cu lansarea în spaţiu a primului satelit: nimeni nu a făcut aşa ceva înaintea noastră", explică autorii proiectului.  Cu toate acestea, "satelitul" nu a zburat. Unele echipamente nu au putut fi corelate cu altele, serverele nu au făcut faţă tensiunii, iar calculatoarele au încetat să înregistreze. O parte a alcoolului a fost retrasă din sistemele de contabilizare, iar fabricilor li s-a cerut să înlocuiască aparatele, pe cheltuiala lor, cu altele mai sofisticate. Experţii comentează rezervat situaţia, mai scrie  RIA Novosti. "Sistemul se confruntă cu transformări interne". Pe scurt, va fi nevoie de încă mult timp înainte ca sistemul să îşi atingă obiectivul, estimează specialiştii. Este adevărat, numărul deceselor din cauza intoxicaţiilor cu băuturi alcoolice scade: în ultimii ani, au existat în jur de 10.000 de astfel de cazuri pe an. Este deja un progres, mai scrie RIA Novosti. Populaţia Rusiei depăşeşte 140 de milioane de locuitori.

 

×
Subiecte în articol: externe alcool votcă bauturi