x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii își repară gafele militare cu tunuri și mai mari

Rușii își repară gafele militare cu tunuri și mai mari

07 Mar 2022   •   07:45
Rușii își repară gafele militare cu tunuri și mai mari
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, a simțit deja o parte din modul de război rusesc. La fel și Mariupol și alte orașe din est. În loc să trimită oameni să lupte din casă în casă și din cameră în cameră, doctrina militară rusă cere un bombardament cu arme grele și din aer pentru a distruge inamicii – scrie corespondentul BBC din Kiev, Jeremy Bowen.

Ziaristul britanic a relatat de la fața locului în timpul războaielor din Cecenia și Siria, iar asta îl face să aibă viziuni sumbre legate de invazia din Ucraina. „Am acoperit primul război cecen, care a început în iarna anilor 1994-1995. La fel ca în Ucraina, armata rusă a comis gafe militare grave în operațiunile terestre. Coloanele blindate au fost atacate și distruse de rebelii ceceni, pe străzi înguste. Mulți recruți ruși nu au vrut să lupte și să moară”, poverstește Jeremy Bowen.

Răspunsul Rusiei la eșecul inițial a fost să-și folosească puterea de foc. „În câteva săptămâni, artileria și loviturile aeriene au redus centrul Groznîului, un oraș tipic sovietic din beton și oțel, la dărâmături”.

Putin i-a arătat lui Assad cum se bombardează

„Cele mai devastate locuri pe care le-am văzut, în afară de Groznîi, au fost în Siria. Două victorii decisive asupra rebelilor din Siria, de importanță vitală pentru regim, au fost obținute prin folosirea nemiloasă a puterii de foc rusești. Prima a fost în Alep, la sfârșitul anului 2016. Partea de est a orașului, care fusese deținută de o varietate de facțiuni rebele de-a lungul războiului, a căzut după ce a fost pulverizată de bombardamente și lovituri aeriene. Regimul Assad nu a avut nevoie de nicio încurajare pentru a bombarda sirieni, dar rușii au adus un nivel mult mai mare de putere distructivă. Bombardierele strategice cu sediul și în Iran au lansat lovituri devastatoare. Am văzut aceeași tactică funcționând în Ghouta de Est, un șir de orașe și terenuri agricole ocupate de rebeli la marginea capitalei siriene. Apărătorii Ghoutei de Est au săpat un oraș tunel subteran pentru a scăpa de loviturile aeriene și bombardamentele. Dar asediul și puterea de foc copleșitoare câștigă bătălii. Asta pentru că apărătorii sunt uciși și epuizați, iar civilii sunt supuși unei asemenea frici și mizerii încât salută răgazul dat pentru a se preda”, spune ziaristul BBC.

Părerea sa este că, prin bombardarea Harkovului și a Mariupolului, Vladimir Putin ar putea trimite un mesaj la Kiev: priviți spre est, pentru că vi se poate întâmpla asta.

 

„Până acum, Putin nu a dat ordin de a provoca pagubele pe care forțele ruse le-au adus asupra Groznîiului și a orașelor din Siria”

Jeremy Bowen, corespondent de război BBC

„La Kiev, una dintre marile întrebări în mintea tuturor este dacă vor primi tratamentul nu numai lui Harkov, Mariupol și restul, ci și Ceceniei și Siriei”

În cel de-al doilea război cecen din 1999-2000, forțele ruse au asediat din nou Groznîi, iar luptele intense au durat săptămâni

 

×