x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii organizează proteste cu lumânări aprinse de Ziua Îndrăgostiților pentru Navalnîi

Rușii organizează proteste cu lumânări aprinse de Ziua Îndrăgostiților pentru Navalnîi

14 Feb 2021   •   17:10
Rușii organizează proteste cu lumânări aprinse de Ziua Îndrăgostiților pentru Navalnîi
Sursa foto: Sursa: Hepta

Susținătorii lui Alexei Navalnîi au organizat duminică adunări la lumânări aprinse în curțile imobilelor rezidențiale din toată Rusia, în ciuda avertismentelor că ar putea fi arestați, relatează Reuters.

Aliații lui Navalny au declarat un moratoriu în privința manifestațiior de stradă până în primăvară, după ce poliția a reținut mii de oameni în ultimele săptămâni. Ei  vor însă ca rușii să se solidarizeze cu Navalnîi, adunându-se în afara caselor lor timp de 15 minute în seara Zilei Îndrăgostiților, cu lanternele telefoanelor mobile aprinse și aranjând lumânări în formă de inimă.

„(Președintele Vladimir) Putin este frică. Navalny este dragoste. De aceea vom câștiga", a scris Leonid Volkov, unul dintre apropiații aliați ai lui Navalnîi pe Twitter, când a chemat oamenii să se adune.

Navalnîi a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde s-a tratat după ce a fost ortăvit, în Siberia, cu ceea ce multe țări occidentale spun că este un agent neurotoxic. El a fost arestat pe 2 februarie pentru încălcarea eliberării condiționate.

El îl învinovățește pe Putin pentru otrăvire, iar țările occidentale iau în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul neagă orice implicare.

Un alt activist a cerut femeilor să formeze un lanț uman pe o arteră pietonală din Moscova, duminică după-amiază, în sprijinul soției lui Navalnîi, Iulia, și a altor femei afectate de represiunea poliției.

Peste 100 de femei s-au prezentat pe Arbat, în centrul Moscovei, pentru a forma lanțul, înfruntând frigul și vântul, ținând o panglică albă de peste 100 de metri lungime.

Nu au existat ciocniri cu poliția. Un alt lanț, dar mai mic, a fost format în St Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia.

Putin a dat vina pe pandemie pentru alimentarea protestelor și a încercat să minimizeze rolul lui Navalnîi. Vorbind la o ședință a redactorilor șefi ai presei majoritar pro-guvernamentale săptămâna trecută, Putin a refuzat să-i spună lui Navalnîi pe nume, referindu-se la el ca „inculpatul”.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi