x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii vor vinde iranienilor rachete antiaeriene

Rușii vor vinde iranienilor rachete antiaeriene

26 Mai 2015   •   21:40
Rușii vor vinde iranienilor rachete antiaeriene

Rusia a confirmat marţi încheierea negocierilor privind vânzarea de rachete antiaeriene S-300 Iranului, dar nu a avansat încă o posibilă dată de livrare, transmite AFP.

'Decizia de a furniza rachete S-300 Iranului este luată, dar realizarea acestui proiect cere un anumit interval de timp', a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov. Şi Serghei Riabkov, unul dintre adjuncţii ministrului rus de externe, a confirmat încheierea negocierilor, cu menţiunea că mai sunt unele lucruri de pus la punct, refuzând de asemenea să ofere detalii despre un posibil termen de livrare.

Viceministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a anunţat cu o zi în urmă la Moscova că livrarea sistemelor antiaeriene S-300 va avea loc 'într-un termen destul de scurt'.

Cu o lună în urmă, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat că primul lot de rachete ar putea fi livrat chiar anul acesta, dar nu mai mai devreme de şase luni, în funcţie de capacitatea industriei militare ruse de a le produce.

Considerând că acordul-cadru privind programul nuclear iranian, semnat la Lausanne între marile puteri şi Iran, permite reluarea cooperării militare între Moscova şi Teheran fără a mai aştepta ridicarea sancţiunilor internaţionale, preşedintele Vladimir Putin a semnat luna trecută decretul ce prevede ridicarea restricţiei instituite în anul 2010 pentru furnizarea de rachete antiaeriene avansate S-300 către Iran.

Contractul iniţial, în valoare de circa 800 de milioane de dolari, a fost semnat în anul 2007. Întrucât sistemele ce au făcut atunci obiectul negocierilor au fost între timp scoase din producţie, Rusia urmează să ofere Iranului o versiune modernizată a acestor rachete.

Dar înţelegerea dintre Moscova şi Teheran nu a fost bine primită la Washington, autorităţile americane considerând că acest contract 'nu va contribui' la încheierea unui acord definitiv în dosarul nuclear iranian.

Însă reacţia cea mai negativă a venit din Israel, unele surse sugerând posibilitatea unui atac preventiv al armatei israeliene asupra unor instalaţii militare din Iran, înainte ca acestea să ajungă sub protecţia rachetelor ruseşti.

×