x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a apărat de incendiu cu vin!

S-a apărat de incendiu cu vin!

de Marina Constantinoiu    |    29 Aug 2007   •   00:00
S-a apărat de incendiu cu vin!
Sursa foto: ARIS MESSINIS/

Disperarea care i-a cuprins pe grecii afectaţi de incendii parcă desprinse din scenariile filmelor horror nu cunoaşte limite. Oamenii ajunşi in situaţii-limită fac orice, pentru a se salva sau a-şi salva agoniseala de-o viaţă.

Este cazul unui fermier din satul Makistos, George Dimopoulos, in vărsta de 64 de ani, care a fost nevoit să stingă incendiul izbucnit in apropierea casei sale cu vin, in condiţiile in care sudul ţării suferă din cauza secetei şi a lipsei de apă.

"Timp de 17 ore am luptat cu flăcările. Nu puteam să imi dau seama dacă este zi sau noapte", a povestit George Dimopoulos. Penele de curent au determinat oprirea pompelor electrice care scoteau apă din pămănt, iar cei care doreau să işi salveze proprietăţile au fost nevoiţi să improvizeze, precizează Reuters, preluată de Mediafax.


LA LIMITA.
"Aveam 300 de litri de vin in casă. L-am turnat intr-o pompă şi am inceput să ud casa cu el. Ce puteam să fac? Vinul era tot ce aveam", a explicat Dimopoulos.

Mulţi greci care locuiesc in zonele rurale fac vin şi ulei de măsline pentru propriul consum. Deşi Dimopoulos şi-a pierdut vinul, a reuşit să işi salveze casa de flăcări.


PRAPAD. Satul Makistos este in una din zecile de regiuni evacuate in ultimele cinci zile din cauza incendiilor care au provocat moartea a 63 de persoane. Dintre cei 50 de locuitori din Makistos, şapte au murit arşi, iar majoritatea caselor au fost distruse. Pe dealuri, viile şi măslinii au ars, lăsănd in urmă numai fum. Mulţi localnici trăiesc cu teama unor noi incendii, iar Guvernul a sugerat că acestea ar putea fi opera unor persoane care dau foc intenţionat. "Focul a izbucnit iar dimineaţă. Nu era vănt şi doi prieteni au spus că au auzit două explozii. Nu am nici o indoială că este vorba de incendiere premeditată", a relatat Christos Delopoulos, un fermier din satul vecin Kalayvakia.

Dimopoulos a recunoscut că faptul că intervenţia sa a fost riscantă. "Focul se intindea foarte repede. Toţi oamenii bătrăni au preferat să rămănă. Nici eu nu am vrut să plec. Trei persoane care au rămas cu un măgar au murit", a adăugat fermierul.


EFECTE. Incendiile au provocat nu numai disperare, ci şi furie in răndul populaţiei.

Locuitorii Atenei intenţionează să organizeze in această seară o demonstraţie de protest faţă de modul in care Guvernul a gestionat acţiunile de intervenţie asupra incendiilor violente care au devastat Grecia in ultimile zile provocănd moartea 63 de persoane.

Organizatorii, care se prezintă drept cetăţeni fără apartenenţă politică, au transmis mesajele prin telefon şi poştă electronică, chemăndu-i pe locuitorii Atenei "să se intălnească la orele 19.00 in Piaţa Syntagma (in faţa Parlamentului) purtănd haine negre". "Au lăsat Grecia să ardă", adaugă mesajul, care denunţă inerţia autorităţilor in protejarea pădurilor greceşti.
O manifestaţie asemănătoare s-a desfăşurat in capitala elenă la inceputul lunii iulie, in urma unui incendiu care a distrus 5.600 de hectare de pădure de pe muntele Parnas, situat in apropierea oraşului. La protest au participat aproximatv 3.000 de persoane.


SITUAŢIE STANJENITOARE. Cu mai puţin de 20 de zile inainte de alegerile legislative, partidul premierului conservator Costas Karamanlis, Noua Democraţie (ND), ar putea plăti foarte scump pentru modul in care a gestionat situaţia. Potrivit unui sondaj dat publicităţii miercuri, conservatorii păstrează un avans de două procente faţă de socialiştii din Partidul Pasok (35,2 la sută faţă de 33,2 la sută).

Un sondaj al institutului Alco efectuat in cea mai mare parte inainte de inceperea incendiilor, la 24 august, publicat marţi, arăta intre cele două partide o diferenţă de mai puţin de un procent.
  Â

×
Subiecte în articol: externe