x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au desemnat laureaţii premiului Nobel pentru Medicină. Urmăreşte LIVE ceremonia

S-au desemnat laureaţii premiului Nobel pentru Medicină. Urmăreşte LIVE ceremonia

03 Oct 2011   •   06:13
S-au desemnat laureaţii premiului Nobel pentru Medicină. Urmăreşte LIVE ceremonia

Cercetatorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2011. Bruce Beutler si Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele patrunse in corp si activeaza sistemul imunitar innascut, considerat primul pas facut de reactia imunitara a corpului.

Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar si a descris capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea dobandita, considerata ultima etapa a reactiei imunitare, in cadrul careia microorganismele sunt inlaturate din organism

Marti, va fi anuntat premiul pentru fizica, miercuri pentru chimie si joi pentru literatura. Laureatul premiului Nobel pentru economie va fi anuntat in 10 octombrie, potrivit nobelprize.org.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, cel mai asteptat, va fi anuntat vineri la Oslo si ar putea fi un actor al Primaverii arabe, pentru a-i urma disidentului chinez Liu Xiaobo.

Comitetul Nobel norvegian, care decerneaza premiul pentru Pace, are de ales dintre 241 de personalitati, insa istoricul specializat in aceste premii Asle Sveen inclina spre o persoana ca bloggerul tunisian Lina ben Mhenni, care a furnizat pe internet informatii despre revoltele din tara sa.

O alta candidata cu sanse importante este Israa Abdel Fattah, din Egipt, alaturi de Miscarea 6 aprilie, a carei fondatoare este. Fattah ar putea fi recompensata pentru eforturile depuse pentru evitarea varsarii de sange in Egipt.

Premiile - o diploma, o medalie si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) - vor fi inmanate la Stockholm si la Oslo in 10 decembrie, data aniversara a mortii savantului suedez Alfred Nobel.

×