x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sa fii preot pentru romanii din Ungaria

Sa fii preot pentru romanii din Ungaria

29 Iul 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Un tanar absolvent de Teologie vrea sa reinvie traditiile romanesti in Ungaria. Considera ca e de datoria lui sa nu-i lase nemangaiati pe romanii din tara vecina. Fara cantecele romanesti viata lui ar fi prea trista. Toma, un etnic roman din Micherechi, a studiat Teologia la Arad ca sa fie preot ortodox la maghiari. Iova Toma si-a croit drumul in viata. Vrea sa invete generatiile viitoare de romani din Ungaria limba si traditiile romanesti.
COSTIN ANGHEL

Toma este un om cu doua case, doua patrii. S-a nascut in Ungaria, dar in Romania se simte cel mai bine. Dupa ce a inceput cursurile liceale la Arad si-a dat seama ca el este roman, unul pur. Considera ca problemele etnice romano-maghiare sunt cauzate de stereotipurile venite din ambele parti, dar nu numai...

COPILARIE. Aspirantul roman la statutul de preot in Ungaria, Iova Toma, s-a nascut in 1980, la Micherechi, in sanul uneia dintre cele mai mari comunitati romanesti de la vecinii din Vest. Mai are doi frati. "In Ungaria nu prea am viata. Am fost un copil care traia la o casa, mergea la scoala, venea la parinti... La revedere! Mergeam cu colinda la Craciun, mergeam de Pasti la rude. Cantam colinde romanesti din toate zonele tarii", spune Toma. De mic a fost dus de bunici la biserica. Mergeau duminica de duminica, sarbatoare de sarbatoare. A inceput sa spuna "Apostolul", mai ajuta pe parinte la cele trebuincioase... I s-a oferit sansa de a pleca in Romania si de a urma Teologia.

STUDII. Dupa terminarea scolii generale, in Ungaria, romanul a venit in Arad, cu bursa. Aici a urmat cursurile Seminarului Teologic, voia sa devina preot. "Venind in seminar am avut unele probleme la inceput, si in ceea ce priveste limba, si in ceea ce priveste mentalitatea oamenilor de aici, mi s-a parut cam ciudata situatia, fata de cum traiam eu", afirma el. Colegii "de treaba" l-au ajutat sa treaca peste toate problemele pe care le-a avut. Gandirea, modul de a fi al romanilor il bulversau la inceput. Dar si seminaristii erau mirati de acest "roman-ungur" care venise din Ungaria la Arad cu ganduri de preotie. Ei nu stiau ca exista comunitati de romani la vecinii maghiari. "Am terminat Facultatea de Teologie anul acesta si sper sa-mi incep in curand activitatea in cadrul comunitatii din Ungaria, revenind acolo", afirma el. Ca sa ajunga preot are trei optiuni; casatoria, celibatul sau calugaria. El a ales casatoria, dar inca este in cautare, "om trai si om vide".

ETNICI ROMANI. In Ungaria, din cunostintele lui Toma, sunt aproximativ 10.000 de romani declarati, dupa ultimul recensamant. Dupa autoritatile locale, ei ar reprezenta o populatie de 15-20.000 de etnici in toata Ungaria. "Despre comunitatile romanesti se stie ca marea lor majoritate sunt asezate in doua judete, Bichis si Bihor, in partea estica a Ungariei, in aproximativ 20 de localitati", sustine Toma.

MICHERECHI. In acesta localitate traiesc aproximativ 2.500 de locuitori. Aproape toti sunt romani, cate o casatorie mixta mai modifica statistica. De asemenea, atat la Micherechi, cat si in cadrul celorlalte comunitati romanesti din Ungaria, oamenii sunt ortodocsi, mai sunt insa catolici sau protestanti. Situatia populatiei s-a imbunatatit in ultima vreme. Oamenii vorbesc mai mult sau mai putin limba romana, "au uitat mult din ceea ce stiau inaintasii lor, acum doua-trei generatii", afirma tanarul. Inca se mentin pe o linie de plutire. Ei sunt in marea lor majoritate tarani, cultiva pamantul, legume in principal, castraveti, rosii, ardei. Cu astea se traieste deocamdata. In localitate, primarul este roman, este ales dintre membrii comunitatii. El trebuie sa stie limba maghiara, caci in administratie se foloseste doar aceasta limba. Comunitatea romaneasca din Micherechi este recunoscuta de statul ungar. Au o relatie foarte buna cu statul roman si, prin diferite intelegeri, ofera drepturi si posibilitati pe plan cultural, social, in ceea ce priveste viata comunitatii. "Statul roman ne sprijina si el, s-a infiintat Episcopia Ortodoxa, de cand a venit Presfintitul Sofronie la noi, starea bisericeasca s-a imbunatatit foarte mult", spune Toma. In Ungaria sunt acum 21 de parohii ortodoxe.

DIFERENTE. Toma considera ca, in plan economic, deocamdata, Ungaria sta mai bine decat Romania, aceasta situatie repercutandu-se si asupra mentalitatii oamenilor. Romanii din Ungaria au diferite manifestari culturale, intalniri, cateva coruri, poeti, scriitori, ziare. Ei incearca sa "imite" cat mai mult posibil ceea ce se intampla in Romania, desigur, la o scara mult mai redusa. "Din punct de vedere cultural stam binisor, nu bine, binisor...", afirma tanarul. Vrea sa se intoarca in Ungaria, in sanul comunitatii din mai multe motive. Unul dintre ele este criza de identitate a romanilor, altul, "Biserica Ortodoxa de acolo are probleme, nici acum nu sunt preoti in toate parohiile, avem preoti misionari, preoti din sanul comunitatii, dar ei sunt mai putini. Nici nu m-am gandit la alta varianta decat aceea de a ma intoarce in Ungaria", afirma Toma.

IDEI

"Consider ca asta e datoria fiecaruia dintre noi, ca, prin ceea ce putem aduce, aportul fiecaruia, sa ne straduim ca sa revigoram un pic viata romanilor din Ungaria, sa ii ajutam sa revina la originile de unde au plecat" - Iova Toma, absolvent teologie

IDENTITATE

"Criza de identitate s-a format pe parcursul istoriei. Intre cele doua razboaie mondiale si inaintea Pactului de la Trianon n-a fost o problema asa de mare. Romanii erau romani si in Ungaria. Dupa aceea a inceput o maghiarizare fortata, mai ales in perioada hortista, si, mai apoi, in comunism. Asta i-a afectat foarte mult. Nu s-a putut tine o relatie stransa cu Romania, asta i-a determinat pe foarte multi, fiind constransi prin diferite metode, spre exemplu, maghiarizarea numelor, in Ungaria, numele toate sunt maghiare, nu se folosesc numele vechi, romanesti, in actele oficiale se trec doar numele maghiarizate ale persoanelor", crede Toma.
×
Subiecte în articol: diaspora Ungaria toma