x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Să-i amprentăm pe toţi italienii!

Să-i amprentăm pe toţi italienii!

de Carmen Plesa    |    12 Iul 2008   •   00:00
Să-i amprentăm pe toţi italienii!

Propunerea de amprentare a romilor nu se bucură de sprijinul întregii alianţe aflate la guvernare în Italia, iar oa­me­nii de cultură italieni s-au adunat la San Rossore pentru a condamna rasismul.

Propunerea de amprentare a romilor nu se bucură de sprijinul întregii alianţe aflate la guvernare în Italia, iar oa­me­nii de cultură italieni s-au adunat la San Rossore pentru a condamna rasismul.


Mai multe voci din alianţa aflată la guvernare în Italia au făcut un pas înapoi în privinţa ac­ţi­u­nii de amprentare a romilor, după ce autorităţile din Peninsulă au fost aspru criticate prin rezoluţia dată miercuri de Parlamentul European.

Rezoluţia adoptată la Strasbourg a fost caracterizată de jurnaliştii italieni drept cea mai dură şi mai gravă critică primită de un stat în istoria Parlamentului European. Ministrul de Interne italian, Ro­ber­to Maroni, ministrul de Ex­ter­ne, Fraco Frattini, şi cel pentru Po­li­tici Comunitare, Andrea Ronchi, s-au arătat indignaţi de rezoluţie şi au anunţat că vor duce pînă la capăt acţiunea de amprentare a romilor.


OPOZIŢIE ÎN PROPRIA ALI­ANŢĂ. Guvernatorul de Veneto, Giancarlo Galan, unul dintre membrii fondatori ai alianţei conduse de Berlusconi, a recomandat în­să guvernului “un pas înapoi”. “Îl apreciez pe ministrul Maroni pentru dorinţa de a elimina de pe străzile noastre abuzurile împotriva minorilor, dar pe tema amprentelor digi­ta­le guvernul greşeşte şi ar fi în­ţe­lept să facă un pas înapoi”, a declarat gu­vernatorul Galan pentru Quotidi­a­no Nazionale. Pentru Galan, “în Europa sînt încă vii în memorie aceste forme de discriminare: poate pre­levarea amprentelor digitale e doar un simbol, dar e un simbol dureros, care poate să redeschidă vechi răni sau, şi mai rău, să deschidă calea pentru diferite forme de imitare a acestei acţiuni în alte ţări, care cine poate şti la ce vor duce”. Ministrul Apă­rării din guvernul italian are şi el o soluţie. Ignazzio La Russa a propus să fie adoptat un decret care să prevadă prelevarea de amprente de la toţi italienii, de­oa­re­ce “în acest mo­­ment toţi avem ne­vo­ie să fim iden­tificaţi”. “Să facem aşa, pentru a îndepărta orice posibilă umbră de rasism”, a mai spus La Ru­­s­sa într-un interviu pentru Il Me­s­­sagero. Prima­rul Romei, Gianni Alemanno, membru al coaliţiei aflate la putere şi cu­nos­cut drept fost neofascist, a anun­ţat încă de săptămîna trecută că nu va fi de acord cu am­prentarea copiilor romi.

 

Decalog împotriva rasismului

Oameni de cultură italieni s-au adunat miercuri la San Rossore, în Toscana, pentru a redacta un decalog împotriva rasismului. “La San Rossore, cu 70 de ani în urmă, Victor Emanuel al III-lea a semnat şi promulgat odioasele legi care apărau aşa-numita rasă superioară ariană”, notează Il Es­spresso. Adunarea de la San Ros­sore a primit cu aplauze rezoluţia dată de PE, pe care a citit-o chiar guvernato­rul regiunii, Claudio Martini. “Da­că un ministru german ar fi făcut această propunere, aveţi idee ce reacţii ar fi stîrnit în Europa? Dar şi Italia a avut un sistem fascist – un sistem criminal, bazat pe răz­boi şi genocid. Am şi uitat? De ce? Pentru că germanii au practicat «denazificarea» şi se vede. În Ita­lia însă, curăţarea de fascism nu s-a întîmplat. Această ţară a păs­trat un embrion de mentalitate fas­cistă (...). Avem azi o gra­vă climă de intoleranţă. Dar dacă aceşti străini vor părăsi Ita­lia, noi vom intra într-o criză ireversibilă, pentru că avem ne­vo­ie de aceşti muncitori”, a declarat Moni Ovadia, cunoscut om de cultură, artist şi scriitor italian.

×
Subiecte în articol: externe