x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Să te f**, UE!” Duterte o comite iar

„Să te f**, UE!” Duterte o comite iar

de Şerban Mihăilă    |    23 Sep 2016   •   10:05
„Să te f**, UE!” Duterte o comite iar
Sursa foto: Bullit Marquez/AP

După ce, la începutul lunii, îl cataloga pe șeful Casei Albe drept „fiu de curvă”, președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, lovește din nou. El a răbufnit scurt, în trei litere, atunci când a răspuns criticilor UE față de războiul sângeros pe care liderul de la Manila l-a pornit împotriva traficanților de droguri. Declarațiile sale i-au lăsat mască până și pe colaboratorii apropiați.

„Am citit declarația UE de condamnare la adresa mea. Le voi spune doar atât: «Să vă f**!»”, a tunat scurt Rodrigo Duterte, care a transmis un răspuns „concis” europarlamentarilor de la Bruxelles, spre stupoarea ziariștilor prezenți, dar și a colaboratorilor săi apropiați, obișnuiți cu derapajele verbale ale liderului de la Manila. UE a redactat o declarație prin care îi cere lui Duterte să pună capăt „execuțiilor extrajudiciare” din țară și să găsească alte măsuri de combatere a traficului de droguri, în conformitate cu normele internaționale privind respectarea drepturilor omului. Peste 2400 de persoane au fost ucise în Filipine în cele două luni de la preluarea președinției de către Duterte, care a fost ales după ce a promis că va ucide zeci de mii de criminali și traficanți de droguri în primele șase luni ale mandatului său. Toate victimele au fost omorâte, fie în timpul operațiunilor anti-drog ale poliției, fie de către justițiari civili „ad-hoc”, după ce Duterte a declarat că oricine îi poate „extermina” pe traficanții de droguri.

Contra „ipocriților” din Bruxelles

”Faceți aceste critici pentru ispășirea păcatelor voastre”, și-a continuat Duterte tirada contra UE. El a acuzat blocul comunitar de ipocrizie, declarând că verificarea elementară a cărților de istorie arată că europenii au ucis mii de oameni în trecut. „Are UE tupeul să mă condamne pe mine? Repet: «Să te f**, UE!»”, a mai spus el, citat de „Daily Express”.  

×