x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sacţiune electorală pentru Guvernul Merkel

Sacţiune electorală pentru Guvernul Merkel

10 Mai 2010   •   00:00

Coaliţia conservatori-liberali a cancelarului german, Angela Merkel, a pierdut majoritatea în Camera superioară a Parlamentului german. La alegerile din Renania de Nord – Westfalia.



Uniunea creştin-democrată a cancelarului a obţinut 34,6% din voturi, cel mai slab rezultat din această regiune în toată istoria republicii federale. Liberalii (FDP), parteneri de coaliţie ai creştin-democraţilor, au primit 6,7% din voturi.

Social-democraţii (SPD), rivalii partidului lui Merkel, au fost votaţi de 34,5 dintre alegătorii prezenţi la urne. Rezultatul este, şi pentru social-democraţi, cel mai slab din ultimii 50 de ani în această zonă, dar este compensat de scorurile bune realizate de ecologişti (12,1%), în timp ce partidul radical de stânga Der Linke a obţinut 5,6%.

Înfrângerea alianţei aflate la guvernare nu este o surpriză, în condiţiile în care mass-media germane relatau că alegătorii o vor sancţiona pe Angela Merkel pentru că a acceptat intervenţia în favoarea Greciei.
Presa de azi a calificat rezultatele drept un cutremur şi un dezastru pentru coaliţie.

"Încotro acum, cancelarule?", întreabă Bild, lângă o fotografie în care Angela Merkel are o expresie îngrijorată. "NRW dezavuează coaliţia negru-galbenă (negrul este culoarea creştin-democraţilor, galbenul a liberalilor). Dramă în privinţa euro", rezumă cotidianul.

"Este un cutremur politic, după doar 225 de zile de la victoria răsunătoare a taberei roşu-galbene în alegerile legislative", continuă Bild. "Acum vom vedea din ce aluat este făcut cancelarul", conchide publicaţia.
Săptămânalul Der Spiegel este de părere că este vorba despre "un apel la ordine sever din partea alegătorilor", care cer echipei aflate la putere să "îşi dea interesul", în timp ce cotidianul Die Welt (centru-dreapta) pune în discuţie "lipsa de direcţie" a coaliţiei Merkel, care a pierdut majoritatea în Rhenania de Nord-Westfalia.

"Alegerile sunt un dezastru pentru Angela Merkel", afirmă cotidianul Berliner Zeitung, în timp ce Süddeutsche Zeitung subliniază că această coaliţie "negru-galbenă se prăbuşeşte (...)", după doar opt luni de la victoria taberei Merkel în alegerile legislative din septembrie. "Marile aşteptări ale populaţiei faţă de noul Guvern s-au înecat în decepţii profunde", potrivit acestui cotidian de centru-stânga.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) afirmă că acest scrutin regional a constituit un fel de "mici alegeri legislative, dominate de dispute în cadrul coaliţiei privind scăderea impozitelor, consolidarea bugetară a Berlinului şi, tot mai mult în ultima perioadă, de norii negri de deasupra Greciei, care s-au transformat în ziua alegerilor în furtună asupra euro".

×
Subiecte în articol: externe