Chimia personală și viziunea comună asupra politicii conservatoare și populiste, pe care Donald Trump le împărtășește cu controversatul președinte brazilian, Jair Bolsonaro, l-au determinat pe șeful Casei Albe să propună primirea Braziliei în Alianța Nord-Atlantică.
Supranumit „Trump de la Tropice”, Bolsonaro și-a exprimat încă din timpul campaniei electorale afinitatea totală față de ideile promovate de președintele SUA și a cochetat cu imaginea de ucenic al liderului american. Mai mult, de la începutul mandatului său, la 1 ianuarie 2019, fostul parașutist și lider naționalist de extremă-dreapta a manifestat o atitudine pro-Washington evidentă, punând capăt diplomației braziliene tradiționale, care a încercat să păstreze relații de echidistanță cu marile puteri. Dincolo de pasiunea comună pentru propagarea unor mesaje provocatoare prin intermediul Twitter, Bolsonaro și Trump resping la unison multilateralismul internațional, împărtășesc politica restrictivă în domeniul imigrației, urăsc socialismul, denunță Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice și au pornit războaie personale contra „fake news”, adică a știrilor false. Cei doi au viziuni asemănătoare până și în privința propriilor familii, ambii angajându-și rudele în funcții de consilieri apropiați. În aceste condiții, întâlnirea Trump-Bolsonaro, de marți, de la Casa Albă, s-a desfășurat într-o armonie totală, șeful administrației de la Washington declarându-se gata să sprijine ambițiile globale ale Braziliei în proporție de „sută la sută”. Mai mult, spre surprinderea generală, Trump a afirmat că este pregătit să acorde Braziliei statutul de „aliat major nemembru al NATO”, într-o campanie ce s-ar putea solda cu admiterea celei mai mari țări din America de Sud în Alianța Nord-Atlantică, scrie Reuters. Acest statut permite accesul preferențial la achiziționarea de echipament de luptă și tehnică militară din SUA și oferă prioritate cooperării în cadrul unor exerciții comune. În prezent, singura țară din America Latină cu acest statut este Argentina. Fără a primi acest statut, Columbia a devenit, anul trecut, „partener global” al NATO, ceea ce permite armatei columbiene să ia parte la exercițiile militare ale alianței transatlantice.
Piață de armament
Statutul de „aliat major nemembru al NATO” ar ușura transferul de tehnologie de apărare, într-un moment în care industria aerospațială din Brazilia a stabilit noi legături cu SUA, inclusiv un contract de colaborare între „Boeing” și constructorul brazilian de avioane „Embraer SA” în privința unor aparate de zbor militare și comerciale. Anul trecut, administrația Trump a demarat o strategie menită să ajute firmele americane din domeniul apărării în competiția cu politica agresivă promovată de Rusia și China în acest domeniu. Cooperarea militară totală se prefigurează și prin acordul Braziliei pentru lansarea de sateliți americani de la centrul său spațial din Alcantara. Nu în ultimul rând, prin cooptarea țărilor sud-americane în parteneriate cu NATO, SUA ar izola și mai mult Venezuela, țară pe teritoriul căreia se află deja o bază militară rusă.
„Statele Unite și Brazilia nu au fost niciodată atât de apropiate”
Donald Trump