x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarko, la un pas de moarte

Sarko, la un pas de moarte

de Sînziana Stancu    |    31 Mar 2009   •   00:00
Sarko, la un pas de moarte
Sursa foto: Philippe Wojaze/Reuters

Înainte de plecarea în Africa, săptămâna trecută, preşedintele francez a fost la un pas de a se prăbuşi cu avionul prezidenţial, din cauza unui motor defect.



Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care se pregătea, miercuri seara, să se urce în avionul prezidenţial, Airbus 319 pentru a merge în Africa, a fost nevoit să schimbe aeronava pe Aeroportul Villacoublay, după ce un "incident mecanic" s-a produs la unul dintre reactoare, din dreapta aparatului, după cum au anunţat surse citate de site-ul bakchich.info. Despre incidentul de miercuri, presa franceză a dat câteva informaţii sumare abia sâmbătă, însă ieri a reluat cu lux de amănunte povestea.

La bordul avionului prezidenţial, împreună cu Sarkozy se aflau doi miniştri, doi secretari de stat şi alte 20 de persoane. "Rulam pe pista Aeroportului militar Villacoublay, când am auzit un zgomot puternic. Motorul nu a luat foc, dar s-a blocat" şi avionul o dată cu el, a explicat Joyandet, adăugând că a văzut venind imediat "două sau trei maşini de pompieri, care nu au fost nevoite să intevină însă".

N-A STAT "ZEN" MULT TIMP
La plecare, preşedintele era calm şi bine dispus, scrie Le Parisien, citând surse din anturajul preşedintelui. Nu s-a speriat nici după ce i s-a raportat defecţiunea. Însă după o oră petrecută în avionul defect, în nemişcare, şi-a ieşit din pepeni, în maniera binecunoscută, a povestit primarul din Levallois, Patrick Balkany, care se afla lângă preşedinte. "Ei, acum ce facem?", l-a întrebat la un moment dat Sarkozy pe pilot, dând semne de enervare. A devenit şi mai nervos când şi-a dat seama că o asemnea defecţiune nu ar fi trebuit să se producă la un avion prezidenţial. "S-a întâmplat la sol. Dar dacă se întâmpla în plin zbor? Eu cred că îl vedeam pe dracu'!", s-a răstit Sarko. "Preşedintele nu a rămas «zen» pentru mult timp", a glumit un alt pasager din avionul preşedintelui.  

După o oră, preşedintele şi echipa lui urcau la bordul unui alt avion, cu destinaţia Kinsasha, unde a aterizat cu o întârziere de o oră şi jumătate. Era nervos şi arţăgos. A cerut imediat o dublă anchetă, civilă şi militară. Şi-a adus aminte că fusese sfătuit să îşi schimbe vechitura prezidenţială, care iese din uz la anul, cu un A-330.

×
Subiecte în articol: externe