x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy face remaniere de criză politică

Sarkozy face remaniere de criză politică

01 Iul 2010   •   00:00

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, intenţionează să efectueze o remaniere ministerială în octombrie, având în vedere criticile adresate Guvernului şi declaraţiile opozantei socialiste Ségolène Royal, care a afirmat că, în prezent, conducerea ţării este coruptă, relatează AFP.



Nicolas Sarkozy "va reorganiza Guvernul în octombrie şi va suporta consecinţe severe în urma comportamentului miniştrilor", au declarat mai mulţi deputaţi din cadrul partidului prezidenţial UMP, la încheierea unei recepţii a parlamentarilor la Palatul Élysée.

Opoziţia de stânga a depăşit o nouă etapă în ofensiva privind cazul miliardarei Liliane Bettencourt, devenită pentru putere afacerea Eric Woerth. "Sistemul Sarkozy este în prezent corupt", a declarat Ségolène Royal, fostă candidată socialistă la alegerile prezidenţiale din 2007.

"Este o putere care amestecă bunurile private şi bunurile publice", "este o putere care pierde orice simţ al bunului comun", o "putere care profită de o totală impunitate", a declarat marţi seară Ségolène Royal pentru postul de televiune TF1, generând reacţii de nemulţumire în rândul taberei de dreapta.

De peste zece zile, ministrul Muncii, Eric Woerth, este acuzat de opoziţie de "conflict de interese" în cadrul afacerii privind gestionarea averii celei mai bogate femei din Franţa, Liliane Bettencourt.

Convorbirile interceptate dezvăluite de presă sugerează că fostul ministru al Bugetului (2007-martie 2010) era la curent cu posibile fraude fiscale ale moştenitoarei gigantului de cosmetice L'Oréal, în măsura în care soţia sa administra o parte din averea lui Bettencourt din 2007.

Socialiştii, care subliniază, de asemenea, că Woerth este trezorierul UMP, au cerut miercuri Adunării Naţionale înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a elucida această afacere Woerth/Bettencourt.

Dar dreapta a făcut bloc miercuri în spatele unui ministru-cheie, care se ocupă de impopulara reformă a pensiilor, susţinută de preşedinte.

Premierul Fran∏ois Fillon a acuzat Partidul Socialist că joacă un rol "nedemn de un partid mare cu responsabilitate", hărţuindu-l în acest mod pe ministrul Muncii.

Şeful Guvernului a fost interogat de un deputat socialist cu privire la ipoteza finanţării unei asociaţii politice a lui Eric Woerth de către Bettencourt, acuzaţie raportată de presă.

Pentru a detensiona situaţia, noul ministru al Bugetului, Fran∏ois Baroin a anunţat miercuri seară deschiderea unei anchete de către Inspectoratul general de finanţe.

×
Subiecte în articol: externe