x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțare ilegală a campaniei electorale

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțare ilegală a campaniei electorale

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   15:57
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanțare ilegală a campaniei electorale

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat miercuri de o curte de apel din Paris de finanțare ilegală a campaniei sale electorale din 2012, aceasta confirmând o decizie anterioară a unei instanțe inferioare.

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare. Pedeapsa poate fi executată însă prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brățări electronice, fără a merge la închisoare, relatează Reuters. Sarkozy primise o pedeapsă de un an de închisoare în 2021, însă a făcut apel.

Sarkozy, care a fost președinte între 2007 și 2012, a rămas un personaj politic influent în rândul conservatorilor și este în relații de prietenie cu președintele Emmanuel Macron.

El a negat întotdeauna acuzațiile potrivit cărora partidul său, UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relații publice, Bygmalion, pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale.

În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: "Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură", a declarat el în fața instanței.

Procurorii susțin că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă de lege.

 

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: sarkozy verdict pedeapsa