Savanti din intreaga lume au acceptat provocarea lansata de fundatia condusa de multimiliardarul american Bill Gates, un proiect care se adreseaza unei piete de 2,5 miliarde de oameni.
Bill Gates a cerut nici mai mult, nici mai putin decat reinventarea toaletei, stabilind tinte clare pe care savantii care au acceptat provocarea sa le atinga.
Astfel, toaletele trebuie sa functioneze in conditiile in care nu dispun de canalizare, electricitate sau fosa septica, fara sa foloseasca substante chimice poluante pentru mistuirea materialelor fecale si, preferabil, sa le transforme in surse de energie.
Cea mai mare provocare, insa, este cea financiara - costul de operare al toaletelor nu trebuie sa depaseasca cinci centi pe zi.
Costul redus de operare este vial, deoarece aceste toalete sunt destinate celor aproximativ 2,5 miliarde de oameni ai planetei care nu au acces la toalete prevazute cu sisteme de canalizare sau fose septice.
Potrivit ONU, lipsa conditiilor minime de igiena reprezinta 50% din motivele de spitalizare din tarile lumii a treia. Mai mult, se estimeaza ca 1,5 milioane de copii mor anual din cauza bolilor infectioase care cauzeaza diareea.
Martea trecuta, fundatia a analizat mai multe prototipuri de toalete, urmand ca alte evaluari sa aiba loc in aceasta saptamana, pentru a se stabili ce proiecte vor avea parte de finantare din partea funatiei Bill Gates.
Printre toaletele deja prezentate sunt modele care folosesc tehnologie asemanatoare cuptoarelor cu microunde pentru a transforma fecalele umane in sursa de electricitate.
Altele folosesc procese chimice nepoluante pentru a transforma fecalele in carbune.
"Suntem foarte fericiti de raspunsul pe care initiativa noastra l-a generat', a declarat Bill Gates, care a alocat pana in prezent 370 de milioane de dolari pentru cercetare in acest domeniu.
Initiativa se bucura deja de sustinerea (morala) a mai multor guverne din tarile afircane, precum si a unor organizatii precum UNICEF si Oxfam.
Gates spune, insa, ca pe termen lung, toaleta 'reinventata' ar putea deveni interesanta si pentru tarile bogate, date fiind costurile si pierderile insemnate pe care o toaleta care foloseste apa curenta le presupune.
"Daca ne facem treaba cum trebuie, exista sanse mari ca astfel de modele sa reprezinte o solutie si pentru tarile dezvoltate', a mai spus Gates.