x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDAL – Angolagate

SCANDAL – Angolagate

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2008   •   00:00
SCANDAL – Angolagate

O serie de celebrităţi, mai ales din lumea politică, acuzate în scandalul traficului cu arme cu Angola, au început să se perinde ieri prin faţa justiţiei franceze.



O serie de celebrităţi, mai ales din lumea politică, acuzate în scandalul traficului cu arme cu Angola, au început să se perinde ieri prin faţa justiţiei franceze.

Dosarul supranumit "Angolagate" se referă la vânzările de arme, în perioada 1993-1998 către statul angolez, prin intermediul a doi oameni de afaceri, Pierre Falcone şi Arkadi Gaydamac, pentru a evita embargoul francez. Cu un an înainte de începerea vânzărilor de arme, între preşedintele angolez Jose Eduardo Dos Santos şi rebelii frontului UNITA izbucnise războiul. Traficul a produs 790 de milioane de dolari, în vremea respectivă, de care nu au beneficiat numai cei doi intermediari. Din contră, "caracatiţa" traficului şi-a întins tentaculele în lumea politică până la cele mai înalte nivele, ajungând chiar şi în cea artistică.

FIUL PREŞEDINTELUI

În procesul care a început ieri, la Paris, figurează 42 de acuzaţi, între care mai mulţi politicieni francezi, unul dintre ei fiind Jean Christophe Mitterrand, fiul cel mare al fostului preşedinte François Mitterrand, scrie Le Figaro. Poreclit şi "Domnul Africa", Jean Christophe Mitterrand a scos 2,6 milioane de dolari din afacere, intermediind vânzările între furnizorii de arme şi guvernul angolez. Între 1986 şi 2002, fiul lui Mitterrand era consilier pentru Africa, la Elysee. La sfârşitul anului 2000, după ce fusese percheziţionat fiscal la domiciliul său, Jean Christophe a stat în arest trei săptămâni, fiind eliberat apoi pe cauţiune, de către mama sa, care, după cum el însuşi a povestit, i-a plătit "răscumpărarea". Cât despre principalii actori ai afacerii, Falcone va trebui să dea socoteală pentru comerţ ilicit cu arme, însă e mai greu de adus în Franţa, pentru că beneficiază de statut diplomatic. În 2003, el a devenit ministru consilier pe lângă delegaţia Angolei la UNESCO, beneficiind astfel de imunitate penală. Partenerul său de afaceri, Arkadi Gaydamac, a fost "miliardarul absent" din procesul de ieri, de la Paris. Gaydamac s-a refugiat în Israel. El va candida, luna viitoare, la primăria Ierusalimului. El e acuzat că a organizat traficul de arme din ţări est-europene către Angola, în perioada 1993-1998. Gaydamac e acuzat şi de fraudă fiscală, abuz de încredere şi trafic de influenţă.

Un alt acuzat în "Angolagate" este Charles Pasqua, "capul de afiş politic" în această afacere. Fostul ministru de Interne francez, ajuns la 81 de ani, e chemat acum să răspundă, în principal,  pentru trafic de influenţă şi riscă zece ani de închisoare. În calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei "France Afrique Orient", Pasqua a primit 230.000 de euro din partea lui Falcone şi 380.000 de euro, pentru lobby în favoarea Angolei. Fostul consilier al lui Pasqua, Jean-Charles Marchiani, considerat "omul de încredere" în afacere, a primit şi el bani de la Falcone, pentru lobby şi îşi ispăşeşte deja două pedepse cu închisoarea, pentru comisioane oculte primite în alte afaceri militare. Pe lista acuzaţilor mai figurează şi scriitorul Paul-Loup Sulitzer şi chiar fostul preşedinte al asociaţiei magistraţilor francezi, Georges Fenech. Publicaţia franceză mai dezvăluie că Angola a dat prima lovitură de teatru în "Angolagate", cerând, într-un recurs, ca procesul să nu se mai judece, în numele respectului pentru "secretul Apărării" angoleze.

×
Subiecte în articol: externe