Bombă după bombă la Paris. Dacă acum trei zile presa relata despre Patrick Buisson, consilier de-ai lui Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte de dreapta al Franţei, care ar fi înregistrat reuniuni cu fostul şef de stat fără cunoştinţa acestuia, sâmbătă a venit rândul cotidianului Le Monde să arunce bomba. Numele lui Sarkozy este citat într-un nou scandal, pe care de data aceasta tabăra socialistă îndrăzneşte să-l numească “scandal de stat”. Ziarul Le Monde scrie că pentru prima oară în istoria Franţei un fost preşedinte a fost - şi poate mai este încă - pus sub ascultare telefonică la solicitarea justiţiei franceze!
Dezvăluirea şi publicarea în presă a transcrierii unora dintre înregistrările lui Buisson au provocat un val de indignare în rândul clasei politice franceze. Acum, totul capătă o nouă amploare.
Povestea începe acum un an, în aprilie 2013, când la Paris s-a deschis o anchetă pentru corupţie. Judecătorii de instrucţie încercau să afle dacă Nicolas Sarkozy a beneficiat sau nu de un eventual sprijin pentru campania sa electorală din 2007, din partea fostului lider libian Muammar Gaddafi, informaţii despre care s-a speculat masiv în presă.
Prin urmare, magistraţii au luat o decizie inedită în istoria recentă a Franţei: să îi pună sub ascultare pe fostul preşedinte francez, dar şi pe membrii anturajului său, printre care doi foşti miniştri – Brice Hortefeux şi Claude Gueant. Au urmat luni de înregistrări şi consemnări ale conversaţiilor.
Le Monde scrie că Sarkozy, precaut, a luat un al doilea telefon mobil după plecarea de la Palatul Elysee, acesta fiind înregistrat sub un nume fals. Sarkozy a aflat că primul său telefon, cel “oficial”, a fost pus sub ascultare.
Prin urmare, pentru conversaţiile mai delicate, cum ar fi cele cu avocatul său, Thierry Herzog, s-a folosit doar de cel de-al doilea telefon. Dar şi acest aparat a fost pus sub ascultare în decembrie anul trecut.
Rezultatul interceptărilor s-a dovedit unul fructuos, dar nu neapărat pentru ceea ce se aştepta, ci pentru un alt scandal în care este implicat fostul preşedinte: cazul Bettencourt.
În acest dosar, avocaţii fostului preşedinte au depus un recurs la Curtea de Casaţie pentru a anula o procedură judiciară care ar putea compromite eventuala revenire pe scena politică a lui Sarkozy, al cărui nume circula deja în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2017. Decizia Curţii este aşteptată săptămâna viitoare.
Însă ascultarea conversaţiilor dintre Sarkozy şi avocatul său arată că cei doi oameni sunt la curent cu toate procedurile în curs. Explicaţia este simplă: la Curtea de Casaţie, unul dintre avocaţii generali este un vechi simpatizant al dreptei franceze. Apropiat de tabăra sarkozistă, el nu este legat direct de afacerea Bettencourt, dar are acces la reţeaua intranet a înaltei juridictii, acolo unde sunt consemnate toate lucrările pregătitoare pentru dezbateri.
Respectivul avocat, Glibert Azibert, informează deci tabăra sarkozistă despre tendinţele în sânul Curţii de Casaţie. În paralel însă, magistratul, aproape de pensie, îi sugerează anturajului ex-preşedintelui că ar avea nevoie în schimbul serviicilor sale de o pilă ca să fie numit consilier la Monaco. Coincidenţă sau nu, Nicolas Sarkozy şi soţia sa Carla Bruni au petrecut ultima săptămână din februarie în micuţul principat de la Mediterana.
Întrebările care se pun sunt deci două, scrie RFI: pe de o parte, cum, de la cine a aflat Nicolas Sarkozy că primul său telefon este ascultat. A doua chestiune este legată de evoluţia carierei avocatului Azibert. A beneficiat acesta sau nu de sprijinul fostului preşedinte? În primul caz se poate vorbi de "violare a secretului anchetei", în al doilea caz de "trafic de influenţă".
Socialiştii de la putere au comparat scandalul Buisson cu o afacere de stat care ar trebui să facă obiectul unei anchete penale.
Conţinutul acestor înregistrări, un amestec de analize politice şi opinii care ţin de domeniul privat, dezvăluie jocurile de putere din jurul fostului preşedinte francez (2007-2012).
În cadrul înregistrărilor, Sarkozy discută cu apropiaţi despre campania electorală şi remanierea Guvernului, iar Carla Bruni face referiri la calitatea sa de soţie a preşedintelui Franţei, care a obligat-o să-şi abandoneze cariera de model, şi glumeşte că un eşec în alegeri a lui Nikolas Sarkozy ar readuce-o pe podium.
La originea acestui scandal fără precedent în Franţa se află o personalitate foarte controversată: Patrick Buisson, în vârstă de 64 de ani, istoric provenit din extrema dreaptă. Această fostă “eminenţă cenuşie” a lui Sarkozy a fost acuzată că a împins excesiv spre dreapta campania fostului preşedinte, contribuind, în ochii moderaţilor din partidul de dreapta UMP, la înfrângerea lui Sarkozy în mai 2012 de către socialistul Francois Hollande.
Patrick Buisson este acuzat de comiterea “unei forme de viol” de către Henri Guaino, fostul consilier al lui Nicolas Sarkozy, potrivit căruia acesta are “sentimentul că a fost trădat”.
Christiane Taubira, ministru al Justiţiei al lui Francois Hollande, s-a declarat la rândul său, “îngrozită” de această “lipsă de loialitate”, denunţând o aducere a unei atingeri “moralei publice” şi “instituţiilor”.
Existenţa acestor înregistrări a fost făcută publică de ziarul Le Canard Enchaîne şi de site-ul de informaţii Atlantico după o primă menţiune în săptămânalul Le Point la data de 11 februarie.
Nicolas Sarkozy nu a întrerupt legătura cu Patrick Buisson după înfrângerea sa electorală: el s-a întâlnit cu acesta din urmă în luna februarie, înainte de apariţia acestor dezvăluiri în Le Point. Patrick Buisson este implicat şi într-un alt caz: a fost lansată o anchetă cu privire la contractele încheiate în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, fără licitaţie, între Elysee şi nouă institute de sondare a opiniei publice, între care şi firma de consultanţă a lui Buisson, Publifact.
Avocaţi ai fostului preşedinte francez Nikolas Sarkozy au anunţat că-l vor da în judecată pe Buisson.
Avocatul lui Buisson, Gilles-William Goldnadel, a declarat pentru un post de televiziune că înregistrările sunt autentice, urmând să se stabilească cine le-a sustras de la clientul său, care, potrivit lui, nu intenţiona să le facă publice. “Nikolas Sarkozy şi Carla Bruni-Sarkozy nu acceptă ca afirmaţii făcute în cadru privat să fie înregistrate şi publicate fără consimţământul lor”, au precizat avocaţii Thierry Herzog şi Richard Malka, adăugând că soţii Sarkozy au hotărât să iniţieze o acţiune în instanţă, printr-o procedură de urgenţă care va fi deschisă la Înalta Curte din Paris.
Încălcarea intimităţii în Franţa este pedepsită cu un an de închisoare şi plata unei despăgubiri de 45.000 de euro, precizează Reuters.
Media franceze au precizat că ar putea fi date publicităţii foarte multe ore de înregistrări, datând din 2011. Se poate spune că eventuala tentativă de revenire pe scena politică a lui Nicolas Sarkozy este compromisă de acest nou scandal. Cert este că fostul preşedinte conservator este într-o postură delicată.