x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal în Rusia în urma apariţiei unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin

Scandal în Rusia în urma apariţiei unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin

de Mediafax    |    01 Apr 2012   •   09:18
Scandal în Rusia în urma apariţiei unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin

Aparitia in Rusia a unor caiete scolare cu imaginea lui Iosif Stalin, in cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat sambata reactii ferme din partea aparatorilor drepturilor omului, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Aceasta este o profanare a istoriei noastre, a suferintelor indurate de poporul nostru sub conducerea acestui individ", a reactionat la postul de radio Ecoul Moscovei Svetlana Ganuskina, o reprezentanta a organizatiei pentru apararea drepturilor omului Memorial.

La acelasi post de radio, un reprezentant al editurii Alt, Dmitri Krasnikov, a aparat decizia societatii de a publica aceste caiete, vandute la librarie sub acelasi titlu ca acelea pe care figureaza portretul imparatesei Ecaterina a II-a sau al compozitorului Serghei Rasmaninov.

"Nu putem ignora rolul lui Stalin. Putem sa discutam despre aceasta personalitate, sa o criticam, dar ea a existat, este istoria Rusiei pe care copiii o invata la scoala", a declarat el.

Ganuskina a apreciat ca astfel de initiative arata un "refuz (al Rusiei) de a-si accepta istoria".

Mai multe personalitati politice au condamnat de asemenea aceasta initiativa a editurii.

Nostalgia unei tari conduse cu mana de fier ramane prezenta in Rusia, unde procesul de reevaluare a istoriei inceput la caderea regimului sovietic in 1991 nu a fost dus pana la capat, potrivit militantilor rusi pentru drepturile omului.

In mai 2010, presedintele Dmitri Medvedev a denuntat regimul "totalitar" al URSS si crimele "impardonabile" comise de Stalin.

In acelasi timp, mai multe manuale de istorie destinate universitatilor continua sa-i dea o apreciere pozitiva lui Stalin.

×
Subiecte în articol: istorie Rusia URSS iosif stalin