x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalos: Shakespeare, interzis în școlile din Florida pentru vulgaritate, după scandalul Michelangelo

Scandalos: Shakespeare, interzis în școlile din Florida pentru vulgaritate, după scandalul Michelangelo

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   08:51
Scandalos: Shakespeare, interzis în școlile din Florida pentru vulgaritate, după scandalul Michelangelo

După scandalul Michelangelo, Florida îl interzice în școli pe Shakespeare.

Shakespeare este cenzurat în unele școli din Florida pe fondul confuziei legate de o nouă lege Ron DeSantis.  

În Florida, marile nume ale artei și literaturii intră sub securea noilor legi ale guvernatorului și candidatului republican la Casa Albă Ron DeSantis. După cazul David al lui Michelangelo, acum operele lui Shakespeare au intrat în vizorul autorităților pentru că ar fi prea explicite din punct de vedere sexual.

Din acest motiv, districtul școlar al comitatului Hillsborough a interzis „Romeo și Julieta” și a cenzurat părți din Macbeth și Hamlet.  Această decizie își are rădăcina în regulile aprobate de DeSantis, conform cărora temele sexuale pot fi abordate în școală doar în timpul orelor de sănătate. Legea interzice, în general, să se vorbească despre orientarea sexuală și identitatea de gen în clasă.

 Piesele lui Shakespeare, potrivit Hillsborough County School District de lângă Tampa, au un conținut prea explicit din punct de vedere sexual. Romeo și Julieta, de exemplu, sugerează - au explicat autoritățile - că cei doi protagoniști s-au dedat la relații premaritale.  

„Există vulgarități în Shakespeare”, a declarat Joseph Cool, profesor la Liceul Gaithner din comitatul Hillsborough. Cenzurarea „vulgarităților” și citirea doar a unor „extrase” din piese precum Macbeth și Hamlet, a adăugat el, va permite ca Shakespeare să continue să fie predat în școli, evitând în același timp conținutul sexual și respectând astfel legile.  

Comitatul Hillsborough a declarat că, de acum încolo, profesorii vor preda doar fragmente din operele emblematice ale dramaturgului, omițând secțiunile cu conținut sexual, potrivit Tampa Bay Times.  Multe școli din Florida și-au revizuit recent drastic programele școlare pentru a nu se expune criticilor și plângerilor din partea părinților, care doresc să joace un rol activ în educația copiilor lor și să încalce legea.  

Recent, un părinte al unui elev de la Tallahassee Classical School s-a plâns că elevii au fost expuşi la pornografie, după ce au văzut sculptura David a lui Michelangelo, iar o profesoară a fost nevoită să demisioneze.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: shakespeare interzis şcoli