x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul caricaturilor - Al-Qaida ameninta din nou

Scandalul caricaturilor - Al-Qaida ameninta din nou

13 Mai 2006   •   00:00
Scandalul caricaturilor - Al-Qaida ameninta din nou

Un membru Al-Qaida evadat din inchisoarea militara americana de la Bagram, Afganistan, cere musulmanilor, prin intermediul unei inregistrari video difuzate pe internet, sa atace Danemarca, Norvegia si Franta in replica la publicarea in aceste tari a caricaturilor profetului Mahomed.

"Musulmani, razbunati-va profetul (...). Vrem cu tarie ca Danemarca, Norvegia si Franta, dusman al valului islamic si pudorii si care a adus atingere lui Allah si profetului, sa fie aspru pedepsite si devastate", declara libianul Mohammed Hassan, alias "sheikh Abu Yahia al-Libi", in inregistrarea realizata de Al-Sahab, institutie media apropiata organizatiei teroriste. "Distrugeti-le cladirile, faceti sa se cutremure pamantul pe care pasesc si transformati aceste tari intr-o mare de sange", indeamna Al-Libi, al carui discurs in limba araba este presarat cu versete coranice si poeme.

Inregistrarea, cu o durata de 35 de minute si care nu poate fi datata cu exactitate, a fost publicata pe internet la mai putin de trei saptamani de la apelul liderului Al-Qaida la boicotarea produselor americane si din tarile europene care s-au solidarizat cu Danemarca in scandalul caricaturilor. Ben Laden a mai cerut predarea autorilor acestor caricaturi organizatiei sale, intr-o inregistrare audio difuzata la 23 aprilie de postul de televiziune Al-Jazeera. Ben Laden a criticat atunci si Franta, pentru interzicerea valului islamic in scoli si pentru tratamentul "excesiv de sever" fata de comunitatile musulmane.

REPLICA. Norvegia, prin intermediul ministrului de Externe, Jonas Gahr Stoere, ignora orice incercare de amenintare venita din partea Al-Qaida. "Amenintari de acest tip revin la intervale aproape regulate si nu trebuie sa le acordam o mai mare importanta decat celor din trecut", a declarat Stoere. O mica publicatie din Norvegia, Magazinet, a reprodus la 10 ianuarie caricaturile cu profetul Mahomed.

×
Subiecte în articol: externe