x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul cerealelor ucrainene explodează. Decizie ȘOC în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia

Scandalul cerealelor ucrainene explodează. Decizie ȘOC în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2023   •   15:15
Scandalul cerealelor ucrainene explodează. Decizie ȘOC în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia
Sursa foto: Hepta

Ministrul polonez al Argiculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din cauza nemulțumirilor fermierilor față de importurile de cereale ucrainene. Decizia survine în timpul vizitei liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Comisia Europeană a decis prelungirea scutirii de taxe vamale la produsele agricole din Ucraina până în iunie 2024, fapt ce i-a adus pe fermierii din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria în pragul falimentului. 

Kowalczyk își motivează renunțarea la funcție prin hotărârea executivului comunitar, care a stârnit furia fermierilor.

"Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii", a spus înaltul oficial de la Varșovia. 

Prim-miniștrii din cele cinci state est-europene i-au trimis, vineri, o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită rezolvarea crizei de pe piața cerealelor. Ei cer astfel reintroducerea taxelor vamale la cerealele ucrainene. 

Demisia ministrului polonez al Agriculturii survine în timpul vizitei oficiale a președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia. 

×