x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul cetăţeniei

Scandalul cetăţeniei

de Anca Aldea    |    28 Mai 2010   •   00:00

Adoptarea, în Ungaria, a Legii dublei cetăţenii a stârnit critici doar în Slovacia, deşi în alte cinci state europene există comunităţi importante de etnici maghiari, mai ales în România.



Legislativul de la Budapesta a hotărât să acorde cetăţenie ungară tuturor persoanelor care fac dovada că au rădăcini ungureşti şi care vorbesc corect limba acestei ţări. Sunt vizaţi aproximativ 3,5 milioane de etnici ungari din România, Slovacia, Serbia, Croaţia, Ucraina şi Austria. Slovacia, unde trăiesc aproximativ 500.000 de etnici maghiari, a reacţionat imediat, anunţând că a aprobat un amendament legislativ care prevede retragerea cetăţeniei slovace pentru persoanele care solicită cetăţenia altei ţări sau care renunţă la cetăţenia slovacă.

Măsura Bratislavei intră în vigoare începând cu data de 17 iulie a.c. "Dubla cetăţenie este un fenomen indezirabil, având în vedere faptul că acordarea unei a doua cetăţenii este echivalentă cu apartenenţa simultană a unei persoane la două ţări. Din cauza drepturilor şi obligaţiilor pe care le implică această apartenenţă, pot apărea în practică probleme serioase", a declarat premierul Robert Fico.

Această lege a dublei cetăţenii "nu va fi un subiect «fierbinte» pentru România (unde trăiesc două milioane de etnici maghiari - n.r.) şi Serbia (300.000 de etnici maghiari - n.r.)", a anticipat, pentru Wall Street Journal, Filip Tesar, specialist în studii balcanice la Institutul pentru relaţii internaţionale din Praga.

×
Subiecte în articol: externe