x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul CIA - APCE ne cauta de inchisori

Scandalul CIA - APCE ne cauta de inchisori

de Marina Constantinoiu    |    09 Noi 2005   •   00:00
Scandalul CIA - APCE ne cauta de inchisori

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a numit un raportor care sa investigheze informatiile privind presupusele inchisori secrete CIA.

Consiliul Europei nu se lasa. Asa cum si-a propus inca de la izbucnirea scandalului privind asa-zisele inchisori secrete ale CIA din tari est-europene (Romania si Polonia, banuite ca posibile locatii), a numit un raportor special pentru a investiga acest caz.

Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) l-a desemnat pe presedintele sau, Dick Marty (elvetian), in calitate de raportor pentru investigarea afirmatiilor din presa americana, dar si ale Human Rights Watch, privind existenta unor centre de detentie secrete ale CIA. De altfel, saptamana trecuta, raportorul special al ONU privind Tortura, Manfred Nowak, a cerut UE si Consiliului Europei sa efectueze anchete la nivel inalt pe aceasta tema.

POSIBILE VIZITE. Potrivit unui comunicat al APCE, raportul lui Marty ar putea fi dezbatut in regim de urgenta la urmatoarea reuniune a Comisiei Permanente, care va avea loc la Bucuresti, la 25 noiembrie. Investigatia are la baza Rezolutia 1433, prin care APCE a cerut statelor membre sa "vegheze" ca teritoriile si instalatiile lor sa nu fie utilizate pentru detentii secrete. Marty va fi autorizat sa se deplaseze, in cazul in care va fi necesar, in anumite state membre ale organizatiei. Si cum Human Rights Watch se declara aproape convinsa ca in Romania si Polonia ar fi aceste centre...

LA RAPORT. Iar statele membre trebuie sa furnizeze toate informatiile de care dispun, in conformitate cu articolul 52 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Pentru ca, daca se adeveresc, afirmatiile referitoare la prezenta de centre de detentie secrete ale CIA peste hotare pun in mare dificultate atat tarile-gazda, cat si Administratia americana. Detinuti a caror soarta nu este cunoscuta, transportati dintr-o parte in alta, tinuti in detentie fara judecata si fara drepturile elementare ale oricarei persoane a carei vinovatie inca nu a fost demonstrata, ei bine, acestia ar deveni extrem de problematici pentru orice tara i-ar gazdui, ajutandu-si aliatul in lupta contra terorismului.

DEZMINTIRI. La Bucuresti, existenta unor astfel de centre de detentie a fost negata inca din primele momente, dupa aparitia in presa americana a informatiei. La unison, autoritatile au afirmat ca "nu au cunostinta" despre asa ceva. Ieri, la Bratislava, presedintele Traian Basescu a revenit asupra subiectului, dand asigurari ca Romania "nu a primit nici o astfel de solicitare din partea Guvernului SUA". Afirmatia a facut-o in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau Ivan Gasparovic, raspunzand unei intrebari din partea presei.

Basescu, aflat in vizita oficiala in Slovacia, nu a facut nici un alt comentariu pe marginea subiectului, precizeaza AFP. Dar omologul sau slovac, da. Gasparovic a dat si el asigurari ca nu a primit nici o cerere, ceea ce au spus si mai multi ministri slovaci inca de saptamana trecuta. "Orice ar fi, noi nu vom accepta asa ceva pe teritoriul slovac", a mai spus Gasparovic.

SLOVACII NEAGA
"Nu am primit nici o solicitare in acest sens din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Orice ar fi, noi nu vom accepta asa ceva pe teritoriul slovac" - Ivan Gasparovic, presedintele Slovaciei

DEZBATERI APRINSE IN SENATUL SUA
Senatori, democrati si republicani, cer clarificari in privinta subiectului devenit fierbinte zilele trecute. Ei cer adoptarea definitiva a unui text de lege care sa interzica in mod explicit recurgerea la tortura in timpul interogatoriilor. Republicanul John McCain, care doreste sa candideze la Presedintie in 2008, a reusit sa faca adoptat in Senat un amendament care interzice "tratamentele inumane, crude si degradante". McCain, fost prizonier in Vietnam, a precizat ca nu trebuie exceptati civilii din cadrul CIA de la aceste reguli.

SURSA PENTRU PRESA OCCIDENTALA
Comentariile colegului nostru, analistul militar Radu Tudor, referitoare la cooperarea Romaniei cu SUA, la viitoarea amplasare de baze militare americane in tara noastra, precum si informatiile publicate de Jurnalul National privind expulzarea unor suspecti Al-Qaeda de pe teritoriul Romaniei sunt sursa de informatii pentru presa occidentala. Editia de ieri a cotidianului Le Soir dedica o analiza, in pagina sa de politica externa, instalarii bazelor americane in Romania, pornind chiar de la informatiile publicate in paginile ziarului nostru.

BUSH NEAGA
Pentru ca "gurile rele" sustin ca detinutii-fantoma sunt nu numai plimbati dintr-o locatie intr-alta, ci si torturati, Administratia americana se afla la aceasta ora in mijlocul unei dezbateri aprinse pe aceasta tema. Cotidianul The New Yorker sustinea zilele trecute ca politica SUA in privinta interogarii detinutilor banuiti de terorism permite "acoperirea" legala a activitatilor reprobabile ale agentilor CIA, in cazul torturii sau chiar uciderii suspectilor. Insusi presedintele George Bush s-a simtit dator sa intervina si sa spuna ca Administratia sa nu practica tortura in cazul prizonierilor. Si sa apere cu tarie actualul sistem de interogare a suspectilor folosit de autoritatile americane. Iar Pentagonul ar fi aprobat o noua directiva privind tehnicile de interogare a suspectilor, in cadrul eforturilor de revizuire a modului in care sunt chestionati acestia, sustine The New York Times.
×
Subiecte în articol: externe