x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul CIA - Washingtonul ironizeaza Europa

Scandalul CIA - Washingtonul ironizeaza Europa

de Anca Aldea    |    26 Ian 2006   •   00:00
Scandalul CIA  - Washingtonul ironizeaza Europa

Nota informativa pe care parlamentarul elvetian Dick Marty, seful Comisiei de ancheta care investigheaza existenta inchisorilor CIA pe teritoriul european, contine "informatii vechi intr-un ambalaj nou", considera Washingtonul.

La o zi dupa ce Marty a prezentat, la Strasbourg, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, un raport lipsit de informatii concrete despre existenta inchisorilor-fantoma ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) in Europa, in speta in Romania si Polonia, Statele Unite au reactionat, dupa cum era de asteptat, cu o retorica de-acum obisnuita cand vine vorba de interesele nationale.

NOI, NICIODATA. Departamentul de Stat de la Washington le-a reamintit europenilor, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Sean McCormack, ca "SUA nu practica tortura, nu transfera persoane in tari in care Washingtonul crede ca ar putea fi supuse torturii si, atunci cand exista suspiciuni, solicita asigurari referitoare la tratamentele care vor fi aplicate prizonierilor respectivi".

Pe scurt, nota informativa semnata de Dick Marty s-a vrut o examinare a posibilitatii ca avioane ale CIA, care au transportat suspecti de terorism sa fi tranzitat spatiul aerian al batranului continent. Investigatia declansata de senatorul elvetian si anchetatorii sai nu a putut insa proba existenta sau inexistenta unor inchisori CIA in Romania sau Polonia, cele doua tari acuzate de la bun inceput ca ar fi gazduit astfel de centre de detentie secrete.

Americanii continua sa nu comenteze concret despre scandalul inchisorilor secrete ale CIA, "alimentate" cu prizonieri "periculosi" adunati din Irak si Afganistan, transportati la bordul unor avioane-fantoma care ar apartine, potrivit unor surse citate de Washington Post, tot Agentiei Centrale de Informatii.

INFORMATII VECHI. Pentru Departamentul de Stat, raportul lui Marty nu este altceva decat o suma de "informatii vechi" (publicate in noiembrie 2005 de ziarul Washington Post - n.r.), si prezentate "intr-un ambalaj nou". Anul trecut, dupa ce ziarul sus-amintit a facut publice aceste informatii, iar organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch a prezentat noi detalii, mai multe guverne europene au protestat public. Tot la finele anului trecut, liderii europeni si-au mai indulcit vocea dupa un dineu, care a avut loc la Bruxelles, in Belgia, unde principal invitat a fost secretarul de stat american, Condoleezza Rice, noteaza Agentia France Press.

ANCHETA CONTINUA. Desi apele au fost aparent calmate pe continent, Marty a anuntat ca el va continua investigatia cu studierea informatiilor primite luni de la Centrul Satelitar European si de la Eurocontrol, organismul care asigura siguranta aeriana in Europa si care detine toate detaliile zborurilor efectuate in acest spatiu. Potrivit BBC in limba romana, citat de Rador, in februarie se asteapta un raport al secretarului general al Consiliului Europei, iar peste cateva luni va aparea cel al Comitetului Parlamentului European si, poate, un alt raport al Comisiei Europene.

CURSE VIA ROMANIA
Organizatia Human Rights Watch a anuntat ieri ca nu detine probe concrete referitoare la existenta inchisorilor CIA in Romania si Polonia, ci doar informatii legate de cursele aeriene ale avioanelor inchiriate de CIA. Intr-un interviu pentru Le Nouvel Observateur, purtatorul de cuvant al HRW, Lance Lattig, a declarat ca avioanele CIA "au traversat teritoriile europene si nu transportau doar gaz si carburant. Cursele dintre Afganistan si Guantanamo au trecut prin Romania". Lattig a cerut autoritatilor romane si europene sa colaboreze cu anchetatorii lui Dick Marty, "astfel incat sa putem stabili liste, sa cunoastem numerele acelor zboruri, frecventa cu care au fost efectuate etc.".

×
Subiecte în articol: externe informaţii