x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul Credit Lyonnais: Bernard Tapie a fost arestat preventiv

Scandalul Credit Lyonnais: Bernard Tapie a fost arestat preventiv

24 Iun 2013   •   14:22
Scandalul Credit Lyonnais: Bernard Tapie a fost arestat preventiv
Sursa foto: europe1.fr

Omul de afaceri Bernard Tapie a fost arestat preventiv, în această dimineaţă, de brigada financiară a poliţiei pariziene în cadrul anchetei privind arbitrajul care i-a adus, în 2008, peste 400 de milioane de euro din bani publici. Arbitrajul s-a făcut în cadrul litigiului său cu Credit Lyonnais asupra vânzării Adidas, anunţă AFP.

De la finele lunii mai, trei persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar pentru "escrocherie în formă organizată".

Judecătorii de instrucţie bănuiesc că arbitrajul a fost instrumentat în profitul lui Tapie şi doresc să afle cum şi-a pledat omul de afaceri cauza la Palatul Elysee, sub preşedintia lui Sarkozy, şi la ministerul Economiei, interesându-se de legăturile sale cu membrii curţii de arbitraj.

În acest dosar au fost puşi sub acuzare Stephane Richard, presedintele-director general al Orange, fostul sef al Consortiului de realizare (structura publica insarcinata cu gestionarea pasivelor bancii Credit Lyonnais dupa falimentul sau, in 1993) Jean-Francois Rocchi, si unul dintre arbitrii, Pierre Estoup. Judecătorii susţin că cei trei ar fi putut participa la "un simulacru de arbitraj" pentru a determina statul să accepte un compromis contrar intereselor sale.

Christine Lagarde, in prezent sefa a FMI, a fost plasata sub statutul de martor asistat dupa doua zile de la audierea sa de catre magistratii Curtii de justitie a republicii, instanta abilitata sa judece delicte imputabile ministrilor in exercitiului functiunii.

×