x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul închisorilor CIA face victime în Polonia

Scandalul închisorilor CIA face victime în Polonia

de Marina Constantinoiu    |    27 Mar 2012   •   16:04

Celebrul scandal al existentei inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriile unor state prietene si aliate, cum ar fi cazul Romaniei si Poloniei, face o victima de rang inalt la Varsovia. Fostul sef al serviciilor de informatii poloneze Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat in cadrul unei anchete privind aceste inchisori, relateaza cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP. El insusi si-a confirmat inculparea: "Am refuzat sa depun marturie in fata Parchetului si voi continua sa refuz in toate etapele procedurii, inclusiv in fata Tribunalului", a declarat Siemiatkowski, evocand ca motiv "securitatea statului".

Intervievat de AFP, procurorul Piotr Kosmaty, purtatorul de cuvant al Parchetului din Cracovia, responsabil cu ancheta, a refuzat sa confirme sau sa dezminta aceasta informatie. "Ancheta, pe care o consideram prioritara, se deruleaza sub secretul de stat si orice dosar trebuie sa ramana confidential. Pot numai sa va spun ca nu a existat nici o arestare in cadrul acesteia", a declarat Kosmaty.

In octombrie 2010, Parchetul polonez a atribuit unui detinut de la inchisoarea Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri, care sustine ca a fost torturat intr-o presupusa inchisoare secreta a CIA din Polonia, statutul de victima in aceasta ancheta. Un alt detinut de la Guantanamo, Abu Zubaydah, considerat un adjunct al fostului lider Al-Qaida Osama bin Laden, a cerut de asemenea o ancheta privind cazul sau in Polonia.

In septembrie 2011, comisarul CoE pentru drepturile omului Thomas Hammarberg a somat din nou Polonia, precum si Romania si Lituania, sa dea explicatii privind utilizarea de catre CIA a unor centre secrete de detentie pe teritoriile lor.

Autoritatile poloneze au respins ferm intotdeauna afirmatiile Consiliului Europei (CoE) si dezvaluirile presei, in special ale celei americane, potrivit carora oficiali ai organizatiei teroriste Al-Qaida au fost detinuti in Polonia de CIA.

Parchetul polonez a lansat in august 2008 o ancheta privind presupusa existenta a unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul polonez.

×