x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Sede vacante" la Vatican

"Sede vacante" la Vatican

28 Feb 2013   •   21:09
"Sede vacante" la Vatican

Sfântul scaun a devenit vacant, joi seara, la ora 21.00, ora României, odată cu intrarea în vigoare a renunţării la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea.

Singurul semn exterior care marchează acest moment încărcat de semnificaţie pentru Biserica catolică şi cei 1,2 miliarde de credincioşi catolici din întreaga lume este retragerea Gărzii Elveţiene - corpul de elită care asigură paza Suveranului Pontif - de la porţile Castelului Gandolfo, în care Benedict al XVI-lea a petrecut ultimele ore în calitate de Papă. După ce renunţarea sa la pontificat - prima în ultimii 600 de ani - a devenit efectivă, paza acestui castel situat la 30 de km de Roma, va fi asigurată de Jandarmeria Vaticană şi de poliţia italiană, informează agerpres.ro.

După ce atenţia întregului mapamond s-a concentrat, în ultimele zile, pe acţiunile premergătoare plecării definitive a Papei Benedict al XVI-lea de la Vatican, interesul public se va orienta către procesul de alegere al viitorului Suveran Pontif.

Luni, Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret "motu proprio" care a creat "posibilitatea de a anticipa" conclavul cardinalilor ce îi vor alege succesorul. "Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa începerea conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor, sau de a amâna cu câteva zile, în cazul unor motive grave, începerea alegerii", a indicat papa în decret.Textul menţionează că intervalul normal pentru convocarea conclavului rămâne de cel puţin 15 zile şi cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de "sediu vacant".

"Sede vacante" - scaunul [este] vacant - este termenul latin folosit pentru a descrie scaunul apostolic vacant, cu alte cuvinte perioada în care Biserica nu are Papă. Până acum, se întâmpla doar la moartea Pontifului, dar de data aceasta, în mod excepţional, intervine odată cu renunţarea lui Benedict al XVI-lea, în mod liber şi deplin manifestată, a explicat Radio Vatican.

În acest interval, secretarul de stat al Sfântului Scaun şi şefii de congregaţii îşi încetează funcţiile. Interimatul este asigurat de Cardinalul camerleng, Tarcisio Bertone, până la alegerea unui nou Papă. El va fi ajutat de trei cardinali asistenţi (desemnaţi prin tragere la sorţi la fiecare trei zile, fiecare dintre ei reprezentând unul din cele trei ordine de cardinali: ordinul cardinalilor-episcopi, ordinul cardinalilor-preoţi şi ordinul cardinalilor-diaconi). Ei alcătuiesc congregaţia specială care va asigura obţinerea, în chestiunile cele mai importante, a votului Colegiului cardinalilor.

Aceşti cardinali, încă de când începe ''Sede vacante'', vor veni la Roma, convocaţi de decanul Colegiului Sacru, cardinalul Angelo Sodano. În timpul celor două săptămâni (probabil mai puţin) care preced Conclavul ce va alege noul Papă, cardinalii (inclusiv cei care sunt mai în vârstă de 80 de ani şi nu sunt electori) se reunesc la Vatican în fiecare zi în Congregaţia generală.

Cât timp scaunul apostolic este vacant, guvernarea Bisericii îi revine adunării cardinalilor, reunită zilnic în Congregaţia generală. Totuşi, ea nu poate lua nicio decizie a cărei valabilitate depăşeşte perioada cât scaunul apostolic este vacant. Aceasta pentru că "problemele care sunt de resortul Suveranului Pontif, în timpul vieţii sale sau în exercitarea funcţiilor sale, vor trebui să fie rezervate exclusiv viitorului Pontif", se arată în Codul de Drept Canonic. Cu alte cuvinte, colegiul cardinalilor preia ştafeta puterii papale, dar fără a se substitui autorităţii acestuia. Gestionează doar afacerile curente şi pregăteşte Conclavul.

Cardinalul Angelo Sodano urmează să trimită pe 1 martie, prima zi din vacanţa Scaunului Apostolic, scrisorile de convocare pentru Congregaţia generală. Foarte probabil, reuniunile de lucru nu vor începe înainte de luni, 4 martie. 

×