x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scene terifiante în Japonia. 31 de excursionişti, în stop cardiac, în apropierea vârfului vulcanului Ontake

Scene terifiante în Japonia. 31 de excursionişti, în stop cardiac, în apropierea vârfului vulcanului Ontake

28 Sep 2014   •   18:29
Scene terifiante în Japonia. 31 de excursionişti, în stop cardiac, în apropierea vârfului vulcanului Ontake

Neaşteptata erupţie, sâmbătă, a vulcanului de pe Muntele Ontake din centrul Japoniei a provocat haos şi scene de coşmar. Televiziunile au difuzat imagini cu nori mari de fum ridicându-se deasupra vulcanului care este o destinaţie populară pentru excursioniştii din Japonia.

“A fost un sunet de tunet şi cerul a devenit întunecat din cauza fumului”, a explicat un martor ocular care a mai precizat că în zonă s-a format pe sol un strat de cenuşă de 15 centimetri.

În Tokyo, premierul Shinzo Abe a ordonat forţelor armate să grăbească deplasarea soldaţilor în zonă pentru a-i salva pe cei blocaţi pe înălţimi. “Ştim că sunt răniţi şi am cerut să se facă tot posibilul pentru a aduce excursionişti în siguranţă”, a declarat presei premierul japonez.

Dintre cei aproape 300 de excursionişti care tocmai urcau pe munte atunci când a avut loc erupţia, 40 au petrecut noaptea în adăposturi, în partea de sus a muntelui şi coborât abia duminică. Martori de la faţa locului au declarat că de îndată ce au văzut erupţia au încercat să fugă, dar au fost imediat acoperiţi cu cenuşă.

Bilanţul victimelor erupţiei neaşteptate a vulcanului Ontake din centrul Japoniei, catastrofă care a surprins numeroşi excursionişti, devine tot mai îngrijorător, cuprinzând peste 30 de persoane în “stop cardiac”. “Avem confirmarea că 31 de persoane au fost găsite în stop cardiac în apropierea vârfului vulcanului”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei prefecturii Nagano.

Personalul de intervenţie evocă “stopul cardiac” pentru desemnarea victimelor care nu prezintă niciun semn vital. Termenul este utilizat frecvent de autorităţile nipone, în aşteptarea certificatelor de deces eliberate de medici. “Echipele de intervenţie şi-au suspendat deocamdată operaţiunile din cauza concentraţiei crescânde de sulf”, a declarat un şef al poliţiei din prefectura Nagano.

Zeci de persoane au fost rănite de pietre în cădere sau inhalând praf. Şapte dintre ele au fost salvate de elicoptere trimise sâmbătă de guvern. O femeie fusese anunţată sâmbătă ca moartă, însă forţele de intervenţie au anunţat că decesul nu a fost confirmat.

Vulcanul Ontake, înalt de 3.067 m, s-a trezit brusc sâmbătă la prânz, aruncând în aer nori groşi de fum, cenuşă şi pietre. Erupţia, prima importantă a vulcanului în ultimii 35 de ani, a surprins circa 300 de turişti aflaţi în zonă. Majoritatea au fugit, dar câteva zeci - între 45 şi 49 de persoane, potrivit estimărilor autorităţilor locale - nu au putut coborî şi au petrecut noaptea în refugii. La operaţiunile de salvare participă 550 de militari, poliţişti şi pompieri.

Duminică ieşeau încă aburi din vulcan, existând riscul împrăştierii de cenuşă pe o rază de 4 km, conform agenţiei meteorologice. Pământul şi casele sunt acoperite în întregime de un strat gros de cenuşă, care atinge şi 20 cm, potrivit imaginilor transmise de televiziuni.

Traficul aerian, uşor perturbat sâmbătă, aproape că a revenit duminică la normal. Cenuşa s-a ridicat la peste 10.000 m, iar avioanele fuseseră deviate din această cauză.

Vulcanul Ontake nu a mai înregistrat o asemenea erupţie din 1979, când a aruncat în aer peste 200.000 de tone de cenuşă, conform presei locale. O erupţie de mai mică amploare a avut loc în 1991, vulcanul fiind la originea mai multor seisme în 2007, aminteşte AFP.

Agenţia de meteorologie din Japonia a prezis noi erupţii şi a avertizat ca proiecţii de cenuşă şi pietre ar putea ajunge pâna la patru kilometri de craterul vulcanului. Accesul în zonă a fost restricţionat.

Click pentru video.

×