x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimb de ştafetă la Elysee. François Hollande, învestit în funcţia de preşedinte al Franţei (VIDEO)

Schimb de ştafetă la Elysee. François Hollande, învestit în funcţia de preşedinte al Franţei (VIDEO)

15 Mai 2012   •   09:23
Schimb de ştafetă la Elysee. François Hollande, învestit în funcţia de preşedinte al Franţei (VIDEO)

Socialistul Francois Hollande a fost investit, astazi, in functia de presedinte al Frantei, in cadrul unei ceremonii de preluare a puterii de la Nicolas Sarkozy, desfasurata la Palatul Elysee, relateaza AFP.

Hollande a preluat oficial functia dupa proclamarea rezultatelor oficiale, semnarea Procesului Verbal si decernarea colierului de mare maestru al ordinului Legiunii de onoare, cea mai inalta decoratie onorifica franceza.

Investitura lui Hollande marcheaza revenirea stangii la Elysee dupa 17 ani de absenta.

"Incepand din aceasta zi, incarnati Franta, simbolizati valorile Republicii si ii reprezentati pe toti francezii", a declarat presedintele Consiliului Constitutional, Jean-Louis Debre.

Ales la 6 mai cu 51,6 la suta din voturi, Francois Hollande, in varsta de 57 de ani, a devenit astfel cel de-al saptelea presedinte al celei de-a V-a Republici, care va ramane timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membra a Consiliului de Securitate al ONU.

Ceremonia de investire s-a desfasurat dupa preluarea puterii de la predecesorul sau Nicolas Sarkozy, in cursul unei intrevederi cu usile inchise in care acesta i-a transmis codurile nucleare. Nicolas Sarkozy a parasit apoi Palatul Elysee, impreuna cu sotia sa Carla Bruni-Sarkozy.

In cursul dupa-amiezii va fi dezvaluit numele premierului, post pe care ar urma sa-l atribuie unui apropiat al sau, Jean-Marc Ayrault, liderul deputatilor socialisti, potrvit lui Jean-Pierre Jouyet, un prieten al noului presedinte.

×