x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare de macaz în politica SUA

Schimbare de macaz în politica SUA

de Şerban Mihăilă    |    12 Sep 2019   •   10:30
Schimbare de macaz în politica SUA
Sursa foto: Gage Skidmore/ Flickr

John Bolton a devenit cel de-al treilea consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe dat afară de președintele Donald Trump, în cei trei ani de când acesta se află în fruntea administrației de la Washington. Trump l-a demis sec pe liderul adepților unei linii dure în politica externă a SUA, printr-un mesaj postat pe Twitter, prin care și-a exprimat nemulțumirea față de numeroasele dezacorduri avute cu consilierul său.

Neînțelegerile dintre cei doi deveniseră evidente în ultimele luni, iar președintele nu mai făcea niciun efort pentru a-și ascunde lipsa de satisfacție față de inițiativele lui Bolton. Abordarea neconvențională utilizată de Trump, care a decis să negocieze personal cu adversari tradiționali ai SUA – precum liderul rus, Vladimir Putin, cel nord-coreean, Kim Jong-un, și talibanii afgani -, a intrat treptat în conflict cu viziunea lui Bolton, adeptul folosirii forței militare impresionante a SUA. Tensiunile dintre poziția militaristă a liderului aripii dure din administrația de la Washington și atitudinea ezitantă a lui Trump față de implicarea SUA în noi conflicte au devenit evidente încă din vară, când Bolton a fost tras pe linie moartă. În iunie, când șeful Casei Albe a făcut o vizită-surpriză pentru a se întâlni cu președintele Kim Jong-un, Bolton nu a fost inclus în delegația americană. Tot în iunie, Trump a renunțat în ultimul moment la sfatul insistent al consilierului său și a contramandat un raid aerian asupra Iranului. Apoi, Trump a început să ia peste picior intransigența lui Bolton de față cu alte oficialități americane și chiar cu șefi de stat străini.

Nouă abordare externă?

Mai mult, Bolton și-a făcut dușmani de calibru chiar în interiorul administrației, unde se afla „la cuțite” atât cu șeful diplomației americane, Mike Pompeo, cât și cu șeful de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney. Potrivit unor surse de la Washington, cei doi ar fi reușit să-l convingă până la urmă pe președinte că politica beligerantă a lui Bolton a devenit un impediment în calea realegerii lui Trump în funcția supremă, în 2020. Deși antipatia președintelui față de globalizare pare că va rămâne neschimbată, înlăturarea lui Bolton poate aduce în politica americană o rebalansare spre instinctul  antiintervenționist al lui Trump și spre apetența acestuia pentru diplomația personală. Schimbarea ar putea influența relațiile SUA cu Iranul, Rusia, Coreea de Nord, Venezuela și Afganistan.

 

Înlăturarea lui Bolton ar putea consolida și colaborarea dintre agențiile naționale de securitate americane.

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump john bolton