x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare majoră de strategie în atacurile forţelor militare ruse din Ucraina

Schimbare majoră de strategie în atacurile forţelor militare ruse din Ucraina

26 Mar 2022   •   10:29
Schimbare majoră de strategie în atacurile forţelor militare ruse din Ucraina
Sursa foto: Heptta

Evaluările Administraţiei Joseph Biden confirmă intenţia Rusiei de a începe să concentreze operaţiunile militare în regiunea separatistă Donbas, situată în estul Ucrainei, afirmă un oficial din cadrul Departamentului Apărării de la Washington citat de agenţia Reuters.

Potrivit oficialului american, datele de pe teren par a fi în concordanţă cu anunţul Administraţiei de la Moscova. "Prioritizează zona de est, iar informaţiile noastre par să confirme acest lucru", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, sub protecţia anonimatului.

Oficialul american avertizează însă că, potrivit datelor obţinute de serviciile secrete americane, forţele militare ruse devin mai agresive în regiunea Donbas. "În mod evident, această zonă este o prioritate pentru trupele ruse", a subliniat oficialul citat.

Anterior, un alt oficial de la Washington a avertizat, conform postului de televiziune Sky News, că noua strategie a Administraţiei Vladimir Putin ar putea afecta poziţia Ucrainei în negocieri şi pe plan militar. Dacă armata rusă nu va mai avea ca prioritate ocuparea Kievului, îşi va consolida poziţiile în Donbas, iar trupele ucrainene din această zonă riscă să devină izolate de restul forţelor militare din ţară. În plus, Moscova ar putea utiliza în negocieri aceste avantaje tactice, a atras atenţia oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Un oficial militar rus a anunţat, vineri după-amiază, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina. Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operaţionale din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Sky News şi BBC News, că prima etapă a operaţiunii militare în Ucraina este aproape finalizată, astfel că acum "principalul obiectiv" este "eliberarea" regiunii Donbas, care include Lugansk şi Doneţk. "Principalele obiective ale primei etape operaţionale au fost în general atinse. Potenţialul combatant al forţelor armate ucrainene a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor principale pe atingerea principalului obiectiv, eliberarea Donbasului", a afirmat oficialul militar rus.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării de la Moscova, insurgenţii separatişti susţinuţi de armata rusă deţin în prezent controlul asupra a 93% din suprafaţa districtului Lugansk şi asupra a 54% din districtul Doneţk. Cele două zone formează regiunea extinsă Donbas.

La începutul intervenţiei militare, preşedintele Vladimir Putin anunţase că obiectivele erau "demilitarizarea" şi "denazificarea" Ucrainei. Declaraţiile făcute vineri de Serghei Rudskoi sugerează o schimbare a strategiei Administraţia de la Moscova şi un posibil plan de reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina.

"Rusia recunoaşte că nu poate continua operaţiunile militare pe mai multe axe în mod simultan", a explicat un oficial occidental, sub protecţia anonimatului, conform BBC News. Un funcţionar diplomatic occidental activ în Moscova a afirmat, pentru agenţia Reuters, că anunţurile Rusiei sunt motivate de raţiuni de imagine pe plan intern şi internaţional şi, probabil, anticipează reducerea ofensivei militare în Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina