Decizia președintelui Donald Trump de a-l îndepărta pe Steve Bannon, strategul-șef al Casei Albe, din Consiliul de Securitate Națională (NSC) sugerează o posibilă schimbare majoră a balanței de putere în rândul celor patru consilieri principali ai liderului american.
Numirea lui Bannon în comitetul director al NSC la începutul mandatului lui Trump a provocat critici aprinse nu numai în rândul democraților, dar și în cel al republicanilor și membrilor proeminenți ai serviciilor de informații. Ideea că Bannon – care înainte de a deveni strategul-șef al lui Trump a fost director al unui site de știri apropiat de extrema dreaptă – va ocupa un loc într-un comitet rezervat de obicei militarilor din eșaloanele superioare a ridicat serioase semne de întrebare asupra amplorii influenței sale la Casa Albă. NSC îl consiliază pe președinte în probleme cruciale de securitate și politică externă. Ascensiunea rapidă a lui Bannon i-a făcut pe analiști să comenteze că acesta este „primul între egali” în grupul de consilieri apropiați ai președintelui, care îi mai cuprinde pe șeful de personal al Casei Albe, Reince Priebus, pe Kellyanne Conway și pe ginerele lui Trump, Jared Kushner. Ascensiunea lui Bannon pare însă să fi apus. Îndepărtarea lui din NSC, alături de alte „schimbări”, în frunte cu venirea fiicei lui Trump la Casa Albă, sugerează că președintele a decis să se distanțeze de linia ideologică dură promovată de Bannon. Foarte probabil, îndepărtarea acestuia este consecința rezultatului dezolant al primelor 75 de zile de președinție, timp în care toate inițiativele majore ale lui Trump au fost blocate în justiție sau sabotate sistematic chiar de către membrii propriului partid. Mai mult, presupusele legături ale colaboratorilor de campanie ai lui Trump cu spioni ruși continuă să țină capul de afiș al mass-media americane. Toate aceste evenimente au creat „un mediu politic toxic pentru Trump”, aprecia recent CNN. Tabloul eșecului este surprins cel mai bine de rezultatul unui sondaj Gallup, care arată că rata de aprobare a lui Trump a căzut la 37 de procente, atingând un minim istoric pentru un președinte nou ales.
Deși Trump urăște să recunoască faptul că este nevoie de o schimbare de direcție și a comis greșeli, poziția lui sugerează acest lucru.