x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbări climatice: Șefii marilor companii petroliere americane chemați în fața Congresului

Schimbări climatice: Șefii marilor companii petroliere americane chemați în fața Congresului

29 Oct 2021   •   10:00
Schimbări climatice: Șefii marilor companii petroliere americane chemați în fața Congresului

Principalii directori de companii petroliere au apărut în fața parlamentarilor americani pentru a răspunde acuzațiilor că au indus în eroare publicul cu privire la schimbările climatice, relatează BBC.

Marii producători au fost chestionați cu privire la impactul combustibililor fosili de pe urma cărora profită și la impactul acestora asupra mediului.

Audierea, pe care democrații au salutat-o ca fiind istorică, a marcat prima dată când șefii din industria petrolieră au răspuns la întrebări în mod public și sub jurământ.

Sesiunea de șase ore a fost marcată de schimburi de replici aprinse, iar firme precum BP și Shell s-au confruntat cu întrebări dure.

Directorii Exxon Mobil, Chevron, BP și Shell au vorbit în repetate rânduri despre eforturile lor de a trece la energie curată și au negat că au indus publicul în eroare.

Sesiunea, în cadrul căreia au fost puse sub lumina reflectoarelor decenii de lobby și declarații publice ale celor mai mari companii din energie, a avut loc cu doar câteva zile înainte de începerea conferinței ONU privind clima COP26.

Președintele Joe Biden urmează să zboare la Glasgow pentru reuniunea liderilor mondiali, care este considerată un moment crucial în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Audierea a făcut parte dintr-o investigație amplă despre care democrații au spus că va dura un an.

"Pentru prea mult timp, Big Oil a scăpat de răspundere pentru rolul său central în aducerea planetei noastre în pragul unei catastrofe climatice", a declarat președintele comisiei, Carolyn B Maloney, în timpul introducerii sale.

Chestionându-l pe directorul executiv al Exxon, ea a spus că a existat un "conflict clar" între ceea ce au declarat public directorii în trecut și efectele activităților companiei asupra climei.

De asemenea, Maloney a condamnat companiile pentru că nu au furnizat documentele interne pe care comisia le-a solicitat înainte de audieri.

Comisia ceruse înregistrări referitoare la "plățile către grupuri din umbră", firme de relații publice și alte firme, precum și înregistrări ale comunicărilor directorilor executivi care discută rolul companiilor lor în criza climatică.

Maloney le-a spus directorilor executivi că intenționează să emită citații pentru a-i obliga să predea documentele.

"Am încercat din răsputeri să obțin aceste informații în mod voluntar, dar companiile petroliere folosesc aceleași tactici pe care le-au folosit timp de decenii în ceea ce privește politica climatică: amânare și obstrucție", a spus ea.

Pe tot parcursul procedurilor, democrații au ținut să facă o paralelă între ancheta lor privind dezinformarea climatică și investigația Camerei Deputaților privind Big Tobacco din anii 1990, care, după luni de mărturii, a ajuns la concluzia că firmele producătoare de țigări au încercat să ascundă dovezi că produsele lor creează dependență și sunt dăunătoare.

O declarație emisă miercuri de comisie a declarat că industria a știut despre efectele încălzirii globale încă din 1977, dar "timp de decenii a răspândit negarea și îndoiala cu privire la nocivitatea produselor sale".

Michael Wirth, de la Chevron, a negat că firma sa a mințit cu bună știință publicul.

"În timp ce opiniile noastre privind schimbările climatice s-au dezvoltat în timp, orice sugestie că Chevron este implicată într-un efort de a răspândi dezinformare și de a induce în eroare publicul cu privire la aceste probleme complexe este pur și simplu greșită", a declarat el.

Darren Woods, directorul executiv al Exxon, a declarat că firma sa a recunoscut de mult timp că schimbările climatice sunt reale, dar a spus că nu există "răspunsuri ușoare" și a insistat că "petrolul și gazele vor continua să fie necesare în viitorul apropiat".

Niciunul dintre directorii prezenți nu a fost de acord cu o solicitare a reprezentantului democrat Ro Khanna de a efectua audituri independente pentru a stabili dacă societățile lor finanțează grupurile care promovează dezinformarea și negarea schimbărilor climatice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: schimbari climatice