x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbari in Est: Polonia pune patru conditii Germaniei

Schimbari in Est: Polonia pune patru conditii Germaniei

de Dan Constantin    |    16 Iun 2015   •   12:11
 Schimbari in Est: Polonia pune patru conditii Germaniei

Noul Presedinte al Poloniei anunta prin vocea consilierului de politica externa un set de patru conditii in relatiile cu Germania.

Prima ar fi o prioritate in respectarea drepturilor polonezilor ceeace induce solicitarea unui tratament nediscriminatoriu al lucratorilor si firmelor poloneze pe teritoriul german.

O alta conditie ar impune ca deciziile privind Estul Europei, cu trimitere in problema crizei din Ucraina si relatiile cu Rusia, sa se ia in formatul de 4-Polonia, NATO,UE,SUA.

A treia conditie este legata de mutarea unor baze militare NATO in Polonia.

In fine, a patra conditie anuntata de consilierul presedintelui ales Andrzej Duda,citat de Gazetta Wyborcza, vizeaza pozitia Germaniei in politica energetica a UE care sa permita mentinerea mineritului in Polonia.

Aceste pozitii nu sunt inca oficiale dar ele prefigureaza o inasprire a relatiilor polono-germane.

Pe scena politica poloneza s-a produs recent un mic cutremur care a dus la demisia Maresalului Seimului, Radoslaw Sikorski, dupa dezvaluirea unor interceptari in care critica tratatele cu SUA care nu asigura securitate si facea trimiteri la conceptia marelui licurici cunoscuta si promovata in Romania de Basescu.

Sikorski a fost ministru al apararii, ministru de externe si a fost artizanul politicii dure fata de Rusia in criza din Ucraina.

Romania are un parteneriat strategic cu Polonia dar dipolomati romani au criticat aroganta pozitiilor poloneze in dialogul bilateral. 

×