x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scholz vrea reforma pieței de energie electrică în vigoare „în această iarnă”

Scholz vrea reforma pieței de energie electrică în vigoare „în această iarnă”

13 Sep 2022   •   18:05
Scholz vrea reforma pieței de energie electrică în vigoare „în această iarnă”
Sursa foto: hepta

Cancelarul german Olaf Scholz declară că dorește să grăbească reformele de pe piața energiei electrice pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor și întreprinderilor înainte de iarna europeană care se apropie.

În urma invaziei Ucrainei, Rusia a redus livrările de gaze către Europa, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la acest combustibil și la creșterea costurilor energiei electrice.

Companiile de electricitate care nu folosesc gaze, cum ar fi cele nucleare, solare sau regenerabile, au reușit să "obțină profituri suplimentare deoarece prețul este determinat de electricitatea produsă cu gaze", a declarat Scholz într-un discurs la Berlin, citat de AFP.

Germania și Uniunea Europeană au elaborat propuneri pentru a elimina profiturile neașteptate ale producătorilor de energie electrică din afara gazelor naturale, pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor și companiilor care se scufundă sub greutatea facturilor în creștere.

"Acum vom face acest lucru cu mare viteză, astfel încât să putem ușura povara", a declarat Scholz.

"Puteți fi siguri că acest lucru se va întâmpla cu viteza necesară pentru a o ține sub control în această iarnă", a mai spus Scholz.

Germania s-a grăbit să își umple rezervoarele de gaz înainte de sezonul energofagiei și s-a grăbit să construiască terminale de gaz pentru a importa noi livrări din alte părți.

Cea mai mare economie europeană a repornit, de asemenea, centralele pe cărbune dezactivate, iar la începutul acestei luni a decis să mențină două centrale nucleare în stand-by până la jumătatea lunii aprilie, în loc să pună capăt complet utilizării energiei atomice până la sfârșitul anului.

De asemenea, guvernul a dezvăluit un plan de 65 de miliarde de euro pentru a reduce presiunea inflației prețurilor la energie, inclusiv bani pentru pensionari și studenți.

Creșterea bruscă a costului energiei electrice a fost "cea mai mare provocare" pentru industria auto emblematică a Germaniei, a declarat marți asociația industrială VDA.

Aproximativ 95% dintre companiile intervievate de VDA au declarat că sunt puternic sau foarte puternic împovărate de creșterea prețurilor, ceea ce face ca Germania să devină "necompetitivă", în opinia grupului de lobby.

(sursa: Mediafax)

×