Schröder rade cu un ochi si plange cu altul: desi nu a suferit pierderi chiar atat de mari in alegerile parlamentare regionale din Saxa si Brandenburg, neonazistii au profitat de scaderea lui de popularitate si au intrat in Parlament.
ANA ILIE
Partidul de guvernare al cancelarului german Gerhard Schröder, Partidul Social Democrat (PSD), a suferit duminica o infrangere umilitoare in alegerile parlamentare regionale din landul estic Saxa, in fata unui partid neonazist. Expertii cred ca neonazistii si extrema dreapta au profitat de popularitatea in dramatica scadere a cancelarului Schröder, al carui program de reforme devine din ce in ce mai blamat, mai ales ca somajul a atins, in estul Germaniei, nivelul record de 19%. Dintre cele doua landuri in care s-au desfasurat duminica alegeri parlamentare regionale, Saxa si Brandenburg, cel dintai s-a dovedit a fi de rau augur pentru social-democratii germani.
MAREA UMILINTA. Social-democratii se asteptau la o infrangere umilitoare din partea conservatorilor, care ies de mai bine de un deceniu invingatori in Saxa. Adevarata victorie a fost insa a extremei drepte, care s-a intors in forta in Parlamentul regional. Partidul National Democrat (PND), un partid neonazist, cu o platforma populara, care nu mai detinuse locuri in Parlamentul regional de mai bine de 36 de ani, a reusit sa depaseasca plafonul electoral de 5% si sa castige aproape tot la fel de multe voturi ca si social-democratii. Daca Partidul Social Democrat al lui Schröder a obtinut 9,5 % din sufragii, rezultatul cel mai slab obtinut la regionale din 1949 incoace, PND a obtinut nici mai mult nici mai putin de 9% din voturile alegatorilor, cu doar o jumatate de punct in urma social-democratilor. Succesul PND se explica printr-o campanie puternica, impotriva extinderii Uniunii Europene, a imigrantilor si a planurilor guvernamentale de a reduce beneficiile celor care s-au aflat in somaj pentru o mare perioada de timp, toate sub sloganul "Bani germani pentru interese germane".
TOT IN FRUNTE. Cat despre conservatorii care considerau Saxa fieful lor traditional, acestia au pierdut majoritatea absoluta in Parlament, pe care o detineau inca din 1990, si au obtinut intre 43 si 43,5% din voturi, fata de cele 56,9% inregistrate in alegerile din 1999. Neo-comunistii au iesit pe locul secund, cu 23,7% din voturi, in neta crestere fata de rezultatele anterioare.Citește pe Antena3.ro