x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schulz e pregătit de lupta cu Merkel

Schulz e pregătit de lupta cu Merkel

30 Ian 2017   •   20:00
Schulz e pregătit de lupta cu Merkel
Sursa foto: PATRICK SEEGER/EPA

Partidul Social-Democrat (SPD) l-a desemnat, ieri, la Berlin, pe Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, drept candidat al partidului la postul de cancelar al Germaniei, la alegerile generale din 24 septembrie, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Nominalizarea lui Schulz a întrunit unanimitatea, la șase zile după ce s-a aflat că liderul SPD și vicecancelar al marii coaliție de guvernare, Sigmar Gabriel, a decis să nu mai candideze, lăsându-i astfel cale liberă fostului președinte al Parlamentului European, situat mult mai bine în sondajele de opinie.

În plus, Gabriel va ceda președinția partidului lui Schulz, care însă va trebui să obțină votul formațiunii sale, în timpul unui congres programat pentru luna martie. Potrivit Reuters, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a cerut o mai mare solidaritate în Europa, apreciind că acțiunile premierului ungar Viktor Orban în chestiunea imigranților sunt „un afront la unitatea UE”.

El l-a criticat, totodată, pe președintele american Donald Trump pentru acțiunile și comentariile sale „inacceptabile” pe tema drepturilor omului. Pe plan intern, Martin Schulz a promis să lupte pentru egalitate, reconstruirea încrederii și depășirea „divizărilor profunde” din societatea germană.

Pe de altă parte, el a declarat că va invita și alte partide să semneze un acord de „corectitudine”, în perspectiva alegerilor generale, care să conțină o interdicție de folosire a așa-numitelor social bots, algoritmi care produc în mod automat conținut și interacționează cu utilizatorii de social media.

Valul de imigranți care a inundat Germania în urma politicii „ușilor deschise” promovate de cancelarul Angela Merkel a provocat o mare nemulțumire în rândul electoratului german și crește în mod neașteptat șansele lui Schulz.

Martin Schulz îi critică vehement atât pe președintele Donald Trump, cât și pe premierul ungar, Viktor Orban.

×