x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sclavi la ambasadele americane

Sclavi la ambasadele americane

de Sînziana Stancu    |    14 Mai 2009   •   00:00

Un şocant raport al Departamentului de Stat, citat de CNN, arată că unii angajaţi locali ai ambasadelor americane din toată lumea sunt plătiţi cu sub un dolar pe zi.

Raportul datează încă de luna trecută, dar a fost publicat abia miercuri de Biroul Inspectoratului General. În document se arată că peste 51.000 de angajaţi locali, care nu au cetăţenie americană, din aproximativ 170 de misiuni diplomatice americane, primesc un salariu de la americani care îi sileşte să trăiască cu mai puţin de un dolar pe zi.

În raport nu se menţionează nici numele şi nici ţările unde se află misiunile diplomatice respective, dar precizează doar că "27 de misiuni au prezentat argumente convingătoare, potrivit cărora angajaţii lor cu poziţii mai joase nu beneficiază de standardele de trai minimale".

DISCRIMINARE ŞI NEÎNŢELEGERI
Argumentele sunt însoţite, în raport, de mărturii zguduitoare ale unora dintre membrii personalului local al misiunilor americane incriminate. Aceştia au povestit cum sunt nevoiţi, din cauza salariilor aproape inumane pe care le primesc de la reprezentanţele diplomatice, să îşi retragă copiii de la şcoală, să se limiteze la câte o masă pe zi şi să îşi trimită copiii să vândă cosmetice, dulciuri sau apă pe străzi, deoarece nu îşi pot acoperi nici cheltuielile de bază pentru traiul zilnic. 


Discriminarea salarială între angajaţii locali şi cei americani ai reprezentanţelor a dus şi la neînţelegeri între cele două categorii. "Este total incorect pentru personalul local să îşi vadă colegii americani primind o mărire de salariu în luna ianuarie a fiecărui an, iar ei să nu primească nimic timp de patru sau cinci ani, chiar şi mai mult", se mai arată în raport.

Documentul mai consemnează că în 25% dintre misiuni s-au observat o productivitate şi o eficienţă reduse, din cauza diferenţelor de salarizare şi a lipsei oricărui stimulent, în timp ce în alte 32% dintre misiuni angajaţii locali au şi un al doilea loc de muncă, pentru a-şi acoperi necesarul de trai.

×
Subiecte în articol: externe