x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sclavie modernă în Spania: muncitoarele mergeau la toaletă doar cu un carton atârnat la gât

Sclavie modernă în Spania: muncitoarele mergeau la toaletă doar cu un carton atârnat la gât

05 Oct 2011   •   19:11

O societate spaniola din orasul Murcia le-a obligat, timp de mai multe luni, pe angajate sa poarte la gat un carton de culoare rosie pe care scria 'toaleta', pentru a o putea folosi, ceea ce a provocat o ancheta a Inspectiei Muncii iberice, la sesizarea sindicatului UGT.

'In acest moment, faptele fac obiectul unei anchete', a declarat Jose Fuentes, directorul regional al Inspectiei Muncii din Murcia, care a precizat ca un inspector a inceput interviurile in iulie si ca nu va prezenta concluziile “cat timp ancheta nu este terminata'.

Sindicatul UGT a alertat Inspectia Muncii dupa ce a primit mai multe plangeri din partea salariatelor societatii familiale El Ciruelo, care are ca salariati in majoritate femei (400), in atelierul sau de ambalare de struguri de masa si prune.

Atunci cand voiau sa mearga la toaleta, femeile, nu si barbatii, trebuiau sa poarte la gat o pancarta de culoarea rosie pe care scrie “toaleta' la gat. Aceasta practica a functionat timp de cateva luni, conform Encarnei Perez, o sindicalista din cadrul UGT.

Cartonul rosu “era legat cu un cordon, iar salariatele trebuia il poarte la vedere. Nu le era permis sa il tina in mana sau in buzunar', a declarat Perez, conform AFP, care a mai spus ca pentru a evita sa fie umilite din cauza acestei incalcari a intimitatii, femeile au inceput sa bea tot mai putina apa, in pofida caldurii si zilelor lungi de munca.

Sindicatul UGT a denuntat, de asemenea, programul excesiv de munca si turele in lant, care ajungeau pana la 14-15 ore, cu o pauza de doar o jumatate de ora. Totodata, patru salariate, care erau platite cu 5,7 euro pe ora brut, pe ora, au fost concediate, fiind banuite ca au furnizat probe anchetatorilor.

×
Subiecte în articol: firma struguri prune murcia