x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scuze pentru copiii abuzaţi

Scuze pentru copiii abuzaţi

14 Aug 2019   •   20:10
Scuze pentru copiii abuzaţi

Şefa executivului danez, Mette Frederiksen, urma să exprime ieri scuze oficiale copiilor care au suferit abuzuri în orfelinate, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează DPA.

Foştii copii din orfelinate şi rudele lor au fost invitați la o ceremonie la Marienborg, reşedinţa oficială a premierului. „Ca societate, nu putem şi nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Frederiksen, la scurt timp după preluarea funcţiei, la sfârşitul lunii iunie. „Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem şi trebuie să învăţăm din asta”, a spus ea, adăugând că „este timpul să ne cerem scuze victimelor”. Una dintre instituţiile notorii a fost orfelinatul pentru băieţi Godhavn, din nordul Insulei Zealand, unde băieţii au fost supuşi bătăilor şi altor forme de abuzuri, în perioada cuprinsă între 1946 şi 1976. Timp de 14 ani, victimele au căutat să obţină scuze oficiale pentru eşecul statului de a supraveghea casele de îngrijire a copiilor. Şeful Asociaţiei naţionale a victimelor din orfelinatul de băieţi Godhavn, Poul-Erik Rasmussen, a spus că scuzele sunt importante. „În timp ce eram crescuţi în orfelinate, ni s-a spus că nu aveam nicio valoare”, a declarat el agenţiei de presă Ritzau. Rasmussen a fost crescut în orfelinat în anii 1960 şi a fost supus bătăilor precum şi abuzului psihic din partea personalului. Danemarca a interzis pedeapsa corporală în 1967.

 

Timp de 14 ani, victimele au căutat să obţină scuze oficiale pentru eşecul statului de a supraveghea casele de îngrijire a copiilor.

 

 

×