x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se intorc acasă

Se intorc acasă

de Anca Aldea    |    21 Iul 2007   •   00:00

După opt ani petrecuţi in inchisorile libiene, cele cinci infirmiere bulgare şi medicul palestinian cu cetăţenie bulgară, condamnaţi de autorităţile de la Tripoli la moarte şi apoi la inchisoare pe viaţă pentru infectarea cu HIV a sute de copii, se intorc acasă, in Bulgaria, cel mai tărziu miercurea viitoare.

După opt ani petrecuţi in inchisorile libiene, cele cinci infirmiere bulgare şi medicul palestinian cu cetăţenie bulgară, condamnaţi de autorităţile de la Tripoli la moarte şi apoi la inchisoare pe viaţă pentru infectarea cu HIV a sute de copii, se intorc acasă, in Bulgaria, cel mai tărziu miercurea viitoare. Decizia, care a fost anunţată de fiul preşedintelui libian, a fost luată la căteva săptămăni după ce autorităţile de la Sofia i-au acordat cetăţenie bulgară medicului palestinian.

RAŢIONAMENT. Presa din Vest a lăudat inţelegerea la care s-a ajuns in urma negocierilor dintre Tripoli şi Occident, dar nu a incetat să critice felul in care Libia a gestionat situaţia de la inceput. "Intregul proces a fost un joc cinic de şantaj cu ostatici străini", scrie publicaţia online Standart News din Bulgaria, care citează Deutsche Welle. Presa germană insistă că mai mulţi experţi internaţionali au reuşit să demonstreze nevinovăţia celor şase. Ei au spus că lipsa igienei in spitalul unde au fost infectaţi copiii a fost responsabilă pentru aceste infectări. Nici o instanţă libiană nu a găsit vinovat statul pentru starea in care se află sistemul de sănătate. "Libia nu este numai ţara care se deschide gradual către piaţa vest-europeană, dar este şi posesoarea unor rezerve impresionante de petrol. Europa are nevoie de Libia ca un bastion pentru imigranţii ilegali. Occidentul este mulţumit şi de faptul că Libia a renunţat la terorism", explică DW.

×
Subiecte în articol: externe