x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se intorc americanii!

Se intorc americanii!

09 Feb 2004   •   00:00

Washingtonul isi pune in aplicare cu rabdare planul de redesfasurare a bazelor din Europa catre estul continentului.

Echipe de experti americani vor ajunge maine in Romania pentru a studia, cum s-ar spune, terenul. Potrivit cotidianului "The Boston Globe", specialistii de peste Ocean ne vor cerceta, timp de o saptamana, porturile, aeroporturile si poligoanele de antrenament.

PLUS POLONIA SI BULGARIA. In afara de Romania, expertii americani vor masura cu atentie locurile in care ar putea amplasa baze in Polonia si Bulgaria. O decizie clara, finala privind crearea de baze americane in estul Europei nu a fost luata. Responsabilii militari de la Washington sustin ca pana atunci mai sunt multe de facut. In principiu, SUA trebuie sa se inteleaga cu aliatii NATO si cu Rusia, ostila amplasarii de baze langa granitele sale.

Rusii vor sa verifice
Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a cerut Aliantei Nord-Atlantice acces permanent in orice noua baza ce va fi construita in est, in special in Polonia si, daca va fi cazul, in statele baltice. Analistii straini comenteaza ca Moscova este extrem de ingrijorata de redesfasurarea spre Rasarit a trupelor americane din Europa. "Trebuie sa vedem daca aceste baze sunt sau nu o amenintare pentru Rusia", a explicat Ivanov. Majoritatea statelor membre sustin ca Rusia nu are nici un drept sa impuna o astfel de conditie Aliantei.
( LAVINIA TUDORAN )

×
Subiecte în articol: externe